suria

Wakil Rakyat PAS Dan PKR Perlu Isytihar Aset Peribadi Mereka - Karpal Singh

GEORGE TOWN: Pengerusi DAP, Karpal Singh menggesa semua wakil rakyat PAS dan PKR untuk membuat pengisytiharan awam terhadap aset mereka.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu menggesa Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengarahkan wakil-wakil rakyat mereka untuk berbuat demikian.

"Mereka harus mengikuti contoh di Pulau Pinang," katanya pada satu sidang akhbar pada Sabtu.

"Malah ahli majlis perbandaran perlu berbuat demikian."

Beliau juga menggesa kepimpinan Barisan Nasional supaya berani untuk mengikut langkah itu.

"Saya menunggu tarikh yang akan ditetapkan untuk ahli parlimen mengisytiharkan mereka. Saya tidak mempunyai masalah mengisytiharkan aset saya," kata Karpal.

"Malah, semua wakil rakyat DAP diperlukan untuk berbuat demikian. Saya menjadi penyokong kuat mengenai perkara itu."

Bekas setiausaha publisiti kebangsaan DAP, Wee Choo Keong berkata, tidak ada keperluan untuk Karpal menunggu panggilan Lim berhubung dakwaan bahawa Anwar membayar beliau RM50 juta untuk merasuah hakim dan pendakwa.

Karpal juga berkata, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu mengikut jejak langkah Pulau Pinang dan mengarahkan semua wakil Pakatan Rakyat di Selangor untuk mengisytiharkan aset mereka.

Selasa lepas, kesemua 11 negara anggota exco Pulau Pinang dan 19 Dun Pakatan Pulau Pinang membuat perisytiharan awam.

Di BUKIT MERTAJAM, Anwar berkata beliau tidak teragak-agak untuk membuat pengisytiharan awam mengenai aset peribadinya.

"Kedudukan Pakatan pada masa ini adalah bahawa hanya orang-orang yang memegang jawatan awam hendaklah mengisytiharkan harta mereka.

"Tetapi jika Karpal Singh menggesa ia akan diperluaskan kepada semua wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat dan pemimpin, kita perlu membincangkannya pada mesyuarat majlis yang akan datang dalam masa dua minggu," katanya pada majlis Hari Raya di Cherok Tok Kun pada Sabtu.

Artikel Lain