Tidak Mustahil Pakatan Jadi Inspirasi Pembangkang Di Singapura - Rafizi - Semasa | mStar

Tidak Mustahil Pakatan Jadi Inspirasi Pembangkang Di Singapura - Rafizi

PETALING JAYA: Petikan bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew mengenai Pakatan Rakyat dalam bukunya menunjukkan isyarat bahawa pakatan pembangkang menjadi inspirasi kepada parti-parti pembangkang di republik itu, kata Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli.

"Ia adalah satu isyarat berjaga-jaga kepada Parti Tindakan Rakyat (PAP) bahawa pembangkangnya sedang memerhatikan Indonesia dan Malaysia sebagai model untuk semangat demokrasi yang lebih rancak.

"Lee nampaknya membuat satu langkah berjaga-jaga di sini dengan memberikan ulasan negatif mengenai Pakatan. Beliau cuba menunjukkan bahawa mana-mana pakatan yang serupa di Singapura hanya akan dijenamakan sebagai negatif," katanya.

Dalam buku terbarunya 'One Man's View of the World', Lee melabelkan pembangkang di Malaysia sebagai "kumpulan oportunis 'ad-hoc' yang tidak ditubuhkan secara bersama-sama, dengan idea koheren yang samar-samar tetapi oleh keinginan yang sama untuk menjatuhkan kerajaan".

Rafizi berkata komen Lee itu mungkin bertujuan untuk "melakukan satu kebaikan" untuk Umno dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Mereka berkongsi matlamat yang sama dengan Lee dan PAP, iaitu untuk mempertahankan kedaulatan politik lama mereka di negara-negara masing-masing.

"Oleh itu, saya tidak terkejut Lee bimbang walaupun mempunyai had di Malaysia, yang mana ia sama dengan mereka di Singapura, Pakatan mampu menunjukkan kemajuan mendadak," katanya.

Parti pemerintah Singapura, PAP kehilangan dua kerusi dalam pilihan raya kecil baru-baru ini di tengah-tengah rasa tidak puas hati yang semakin meningkat ke atas kos perumahan, kos hidup yang tinggi dan imigresen.

Parti itu juga mengalami prestasi terburuk dalam pilihan raya umum 2011, di mana enam anggota pembangkang telah dipilih ke Parlimen.

Kemenangan pembangkang dalam pilihan raya kecil bagi daerah Punggol East Januari lepas meningkatkan wakil pembangkang kepada tujuh kerusi di Parlimen.

"PAP telah lama dapat 'membahagi dan memerintah' kumpulan pembangkang, tetapi kini kumpulan-kumpulan ini akan mengambil pengajaran dari Malaysia untuk membentuk pakatan mereka sendiri," kata Rafizi.

Ahli Parlimen Pandan ini berkata Lee telah "terkeluar daripada sentuhan" ​​dengan senario politik tempatan, dan berkata Pakatan telah terikat dengan Perlembagaan.

"Lee juga telah memilih untuk mengabaikan Pakatan yang telah memerintah dua negeri yang paling mempunyai pelbagai kaum di Malaysia - Pulau Pinang dan Selangor - dan telah dipilih semula dengan majoriti yang lebih besar dalam pilihan raya umum lepas.

"Ini menunjukkan kita mempunyai sokongan daripada orang ramai sebagai satu gabungan yang boleh digunakan dan mengatakan bahawa kita adalah sebuah kumpulan 'ad-hoc' yang menunjukkan Lee terkeluar dan tidak selari dengan orang ramai di sini," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia