Malaysia Sedia Kongsi Idea Baharu Pada Perhimpunan Agung PBB

NEW YORK: Malaysia sudah bersedia untuk berkongsi idea baharu pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang bermula pada minggu ketiga September ini dengan sesi perbahasan umum dijadualkan dari 24 hingga 29 September ini.

Perwakilan Tetap Malaysia ke PBB Datuk Hussein Haniff berkata lazimnya setiap kali Malaysia berucap negara lain akan mendengar dan memberi perhatian.

"Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang berjaya. Dunia tahu kita berfokus dan melihat setiap perkara secara objektif. Kita juga memiliki rekod yang mengagumkan dalam pembangunan lestari dan pembasmian kemiskinan," katanya kepada Bernama di sini baru-baru ini.

Menurut Hussein, Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia juga sering kali menyatakan Malaysia sebagai 'model pembangunan' yang harus dicontohi negara lain.

"...justeru, apabila kita bercakap negara lain akan mendengar," katanya sambil menambah Malaysia akan menyentuh pelbagai isu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain