Idris Jala Ketuai Jawatankuasa Gubal Undang-Undang Baharu Pencegahan Jenayah - Semasa | mStar

Idris Jala Ketuai Jawatankuasa Gubal Undang-Undang Baharu Pencegahan Jenayah

PETALING JAYA: Peruntukan undang-undang pencegahan baharu yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat sedang digubal oleh jawatankuasa yang diketuai oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, selain beliau, ahli-ahli jawatankuasa lain termasuklah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low.

Beliau berkata mereka bekerjasama erat dengan Jabatan Peguam Negara untuk memastikan draf itu akan siap pada masa persidangan Parlimen yang akan datang, September depan.

Sementara itu, Ahli Parlimen Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat memberikan pandangan bertentangan mengenai undang-undang yang dicadangkan.

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Samad berkata, ahli Parlimen Kerajaan akan menyokong sepenuhnya langkah untuk mempercepatkan pengenalan undang-undang baharu.

"Undang-undang baharu adalah antara alat kawal selia yang polis boleh gunakan untuk membendung jenayah yang serius dan kami akan menyokong sepenuhnya," kata beliau.

Shahrir, yang juga Ahli Parlimen Johor Baru berkata soal mencegah penyalahgunaan di bawah undang-undang baharu boleh ditangani dengan mudah. Beliau mencadangkan satu badan pemantau dibentuk untuk memeriksa penyelewengan.

Ahli Parlimen Hulu Selangor P. Kamalanathan dari MIC percaya kerajaan akan memastikan undang-undang baharu akan dilakukan dengan berhati-hati dalam semangat keadilan untuk semua.

"Ia harus bertujuan untuk melindungi orang ramai dan melemahkan penjenayah cenderung yang untuk menyebabkan kerosakan dan huru-hara," katanya.

Ahli Parlimen Padang Serai N.Surendran (PKR), bagaimanapun, berkata terdapat peruntukan yang mencukupi dalam undang-undang sedia ada dan Kanun Keseksaan untuk menangani jenayah.

"Apa yang diperlukan adalah kepolisan yang lebih cekap dan komitmen Kerajaan untuk memastikan polis lebih terlatih dan lebih lengkap," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jakim Kesal Penerbitan Video Hina Islam

Artikel Berkaitan

Artikel Lain