Enakmen Anti Syiah Dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah - Semasa | mStar

Enakmen Anti Syiah Dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah

JITRA: Enakmen anti-Syiah akan dimasukkan ke dalam undang-undang tubuh kerajaan Kedah dalam masa terdekat sebagai respons kepada reaksi positif masyarakat yang turut menentang fahaman Syiah, kata Timbalan Mufti Kedah Syeikh Marwazi Dziyauddin.

Beliau berkata Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir telah mengarahkan supaya disegerakan pelaksanaan enakmen itu bagi membolehkan tindakan dikenakan terhadap pengikut Syiah yang menyebarkan fahaman sesat itu menerusi pelbagai cara.

Tindakan akan diambil paling cepat selepas Hari Raya, katanya ketika ditemui pada mesyuarat Jawatankuasa Gabungan Institusi Pondok, Maahad Tahfiz dan Ilmuan Sunni (Giptis) di sini malam Ahad.

Beliau mengulas pengumuman Mukhriz baru-baru ini bahawa kerajaan negeri akan mewartakan fatwa anti-Syiah bagi membanteras fahaman itu daripada menular dalam kalangan masyarakat.

Pengerusi Giptis Dr Abd Aziz Hanafi sementara itu mahu kerajaan mengkaji semula kurikulum Pendidikan Islam sedia ada dalam usaha mengekang fahaman Syiah yang dipercayai turut menular dalam kalangan pelajar.

Beliau berkata misi dan falsafah subjek Pendidikan Islam perlu diperbaharui bermula di peringkat prasekolah agar pelajar tidak terpengaruh dengan amalan Syiah yang bertentangan dengan ajaran Islam.

"Kita minta kerajaan kaji semua silibus yang ada. Kita boleh minta ilmuan Sunni menulis semua sejarah Islam dan memartabatkan sahabat -sahabat Nabi yang tidak diiktiraf oleh Syiah.

"Kita mahu melihat mata pelajaran tersebut lebih berkesan dan misi, falsafah, kurikulum, silibus yang diajar di semua peringkat pengajian termasuk institut pengajian tinggi dilaksanakan mengikut kehendak Ahli Sunnah Wal Jamaah," katanya.

Abd Aziz berkata pihaknya turut mengalu-alukan ilmuan Sunni dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam bekerjasama dengan Giptis dalam usaha menentang habis-habisan fahaman Syiah yang bergerak secara diam-diam.

Beliau berkata pihaknya akan menganjurkan seminar pemantapan akidah untuk masyarakat Islam yang berpegang kepada Ahli Sunnah agar tidak mudah diseleweng oleh fahaman Syiah dan ajaran sesat yang lain. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?