Sarawak Boleh Saman Kerajaan Persekutuan Berhubung Kejadian 'Blackout' 27 Jun - Awang Tengah - Semasa | mStar

Sarawak Boleh Saman Kerajaan Persekutuan Berhubung Kejadian 'Blackout' 27 Jun - Awang Tengah

KUCHING: Kerajaan Sarawak sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap kerajaan Persekutuan, yang memiliki dan mengendalikan Empangan Hidroelektrik Bakun yang telah dipastikan sebagai punca kejadian 'blackout' di seluruh negeri itu bulan lepas.

Menteri Kemudahan Awam Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan pada Jumaat berkata mengambil tindakan undang-undang adalah satu pilihan.

"Berdasarkan perjanjian perdagangan yang kita ada di antara Sarawak Energy Bhd (SEB) dan Sarawak Hidro Sdn Bhd, kita boleh mengambil tindakan undang-undang," Awang Tengah memberitahu pemberita ketika ditanya mengenai hasil siasatan awal berhubung kejadian bekalan elektrik terputus pada 27 Jun lalu yang menjadi tajuk utama serantau.

Awang Tengah, yang juga Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II, enggan mengulas mengenai kemungkinan kerajaan negeri akan bertegas untuk mengambil tindakan undang-undang.

"Kami sedang mendapatkan perunding bebas untuk mengetahui punca sebenar (di empangan). Kami akan berbincang dengan kerajaan Persekutuan mengenai langkah-langkah yang perlu diambil untuk memastikan ia tidak lagi berulang.

Awang Tengah berkata kejadian 'blackout' di seluruh Sarawak kecuali Limbang, telah menjejaskan keyakinan orang ramai dalam SEB, sebuah entiti milik kerajaan negeri.

"Terlalu banyak orang yang mana apabila berlaku 'blackout', menyalahkan SEB sedangkan Bakun (Empangan hidroelektrik) adalah entiti yang berasingan di bawah Sarawak Hidro, anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan Malaysia yang diperbadankan.

"SEB dan semua pengguna terjejas," katanya.

Sarawak Hidro telah ditubuhkan pada 1 Mei 2000, untuk membangun dan menguruskan projek Hidroelektrik Bakun.

Empangan mega itu salah sebuah empangan yang terbesar di dunia, di luar China, mula dibina awal 1990-an.

Walau bagaimanapun, pembinaan telah dihentikan berikutan krisis kewangan Asia 1997.

Artikel Sebelum

Remaja Hilang Ditemui Dirogol

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain