Kerajaan Wujud Pasar Borong Bantu Petani Di Seluruh Negara - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Kerajaan Wujud Pasar Borong Bantu Petani Di Seluruh Negara - Ismail Sabri

KUALA BESUT: Kerajaan akan mewujudkan pasar borong untuk membantu petani memasarkan produk pertanian mereka secara terus kepada pengguna di seluruh negara, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pasar borong itu memberikan ruang alternatif kepada petani untuk memasarkan produk mereka tanpa melalui orang tengah, jika tidak menjualnya sendiri di pasar tani.

"Pasar borong ini akan berbeza daripada pasar borong yang ada kerana sesetengah pasar borong sedia ada tidak melibatkan petani dan menjual barangan bukan hasil petani kecil atau orang kampung.

"Ini menyebabkan ada kalanya petani kecil ini tidak mempunyai tempat untuk memasarkan hasil tanaman mereka," katanya kepada pemberita selepas melawat Pasar Tani Kuala Besut di sini, Isnin.

Ismail Sabri berkata perbincangan teliti akan dilakukan berhubung cadangan penubuhan pasar borong itu kerana ia melibatkan kelulusan antaranya daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

"Pasar borong memerlukan kawasan yang agak besar dan jauh sedikit daripada bandar. Kita tahu bukan semua negeri dikuasai Kerajaan Persekutuan, jadi perkara ini perlukan perbincangan dan kena lihat negeri mana yang sedia beri kerjasama," katanya.

Ditanya sama ada kewujudan pasar borong itu akan menjadi saingan kepada Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC), Ismail Sabri menolak kemungkinan itu memandangkan tidak semua daerah memiliki RTC manakala persaingan yang akan wujud dengan pasar tani pula disifatkannya sebagai sihat.

Sementara itu, ketika berucap pada majlis itu, Ismail Sabri meluluskan peruntukan tambahan RM500,000 bagi peruntukan RM1 juta yang baharu diumumkan beliau pada Ahad bagi membaiki Kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) di Kuala Besut.

"Kita tidak pernah fikir tentang duit, tetapi kita mementingkan rakyat. Apa yang rakyat perlukan, kita akan beri supaya kehidupan mereka sempurna, tidak perlu untuk kita ceramah malam-malam, sebaliknya buat kerja supaya rakyat nampak," katanya.

Pada program itu, Ismail Sabri turut menyampaikan sumbangan kanopi kepada 60 peniaga pasar tani itu, selain bantuan barangan keperluan kepada warga emas sekitar Kuala Besut. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain