KDN Cari Mekanisme Benarkan Banduan Mengundi - Ahmad Zahid - Semasa | mStar

KDN Cari Mekanisme Benarkan Banduan Mengundi - Ahmad Zahid

BESUT: Kementerian Dalam Negeri akan mencari mekanisme yang boleh diguna pakai bagi membolehkan banduan mengundi pada pilihan raya akan datang.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, perbincangan berterusan akan diadakan antara pihak terbabit seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membolehkan banduan menunaikan hak mereka sebagai pengundi.

Beliau berkata, antara aspek yang perlu diteliti ialah mengenai undang-undang yang diperuntukkan di bawah SPR untuk membenarkan banduan mengundi.

"Jika banduan yang telah tiga tahun dalam penjara atau dihukum penjara lebih dari tiga tahun, mungkin perlu mekanisme sesuai untuk (membolehkan) mereka mengundi di kawasan penjara yang ditempatkan.

"Atau mereka juga boleh undi awal di kawasan yang telah mereka mendaftar sebagai pengundi. Banduan juga ada hak untuk mendaftar kali pertama sebagai pengundi," katanya kepada pemberita selepas program ramah mesra Agensi Anti-Dadah Kebangsaan (AADK) bersama masyarakat di Kampung Gertak Seratus di sini, Ahad.

Menurutnya ketika ini terdapat 35,000 banduan di seluruh negara dengan 48 peratus menjalani hukuman kerana dadah.

Ahmad Zahid berkata, 170 orang kena pengawasan (OKP) layak mengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut 24 Julai ini.

Beliau menarik perhatian bahawa rata-rata OKP akan mengundi untuk kali pertama memandangkan sebelum ini mereka tidak mengambil peduli untuk menunaikan tanggungjawab mereka itu.

"Terima kasih kepada Skuad 1Malaysia AADK yang memantau, mengajak mereka untuk datang tunaikan hak mereka," katanya.

Pada pilihan raya kecil itu, calon Barisan Nasional (BN) Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman, 37, seorang jurutera dan anak tempatan akan berhadapan calon PAS, Endot@Azlan Yusof, 48, seorang ahli perniagaan.

Kuala Besut mempunyai 17,683 pemilih berdaftar dan kekosongan DUN Kuala Besut berlaku berikutan kematian penyandangnya Dr A Rahman Mokhtar pada 26 Jun lalu akibat kanser paru-paru. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain