Kes Saman Sivil Terhadap Ahmad Zahid Selesai - Semasa | mStar

Kes Saman Sivil Terhadap Ahmad Zahid Selesai

SHAH ALAM: Kes saman sivil seorang ahli perniagaan terhadap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi selesai pada Khamis selepas kedua-dua pihak bersetuju menarik balik tuntutan yang difailkan masing-masing di mahkamah.

Keputusan itu dicapai selepas Ahmad Zahid selaku defendan dan plaintif Amir Bazli Abdullah, hadir pada mediasi di dalam kamar di hadapan Ketua Pusat Mediasi Selangor Hakim Rohani Ismail, di Mahkamah Sesyen Sivil Shah Alam.

Peguam Datuk Shamsul Bahrain Ibrahim yang mewakili Ahmad Zahid dan Karpal Singh yang mewakili Amir Bazli, memberitahu wartawan mereka tidak dibenarkan Rohani untuk bersama anak guam masing-masing semasa proses mediasi itu.

Dalam pada itu, Amir Bazli berkata kes antara beliau dan Ahmad Zahid selesai dan beliau bersetuju untuk menarik tuntutan ke atas defendan dan defendan akan menarik balik tuntutan balas ke atas plaintif.

Beliau juga berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan hal mengenai relif dan ganti rugi menerusi rundingan antara mereka berdua tanpa kehadiran peguam.

Ahmad Zahid pula tidak memberi ulasan mengenai keputusan yang dicapai itu.

Dalam saman yang difailkan pada 4 Julai 2007 untuk menuntut ganti rugi, Amir Bazli, 42, mendakwa pada 16 Jan 2006, Ahmad Zahid menumbuk mukanya di Kelab Rekreasi Country Heights di Kajang hingga menyebabkan tulang hidungnya patah dan matanya bengkak.

Pada 29 Ogos 2007, Ahmad Zahid memohon kepada Mahkamah Tinggi supaya mengetepikan saman itu atas alasan ia perkara remeh.

Permohonan beliau ditolak Mahkamah Tinggi pada 21 April 2010.

Pada 15 Mac tahun lepas, Mahkamah Rayuan juga menolak permohonan beliau itu.

Ahmad Zahid memfailkan tuntutan balas terhadap Amir Bazli pada 24 Ogos 2010 untuk menuntut ganti rugi bagi distres teruk, malu dan keresahan yang dialaminya, di samping ganti rugi fitnah berhubung penyiaran kejadian yang didakwa berlaku itu selepas Amir Bazli menemui media.

Dalam penyata bela dirinya, Ahmad Zahid, yang ketika itu adalah Timbalan Menteri Penerangan, menafikan beliau pernah menumbuk Amir Bazli hingga mencederakan mukanya dan mendakwa perkara itu sengaja direka Amir Bazli. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain