Pelajar Malaysia Di Mesir Selamat - Mantan Duta - Semasa | mStar

Pelajar Malaysia Di Mesir Selamat - Mantan Duta

PETALING JAYA: Ibu bapa pelajar yang berada di Mesir diminta tidak bimbang dengan keselamatan anak mereka kerana Kedutaan Malaysia di negara itu mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan keselamatan mereka.

Mantan Duta Malaysia ke Mesir Datuk Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti berkata pihak kedutaan telah diberi kepercayaan sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia untuk memantau pergerakan mereka di negara bergolak itu.

"Sekiranya perlu, kerajaan akan mengambil tindakan sepatutnya. Namun pada masa ini, keadaan masih terkawal.

"Ibu bapa perlu letak sepenuh kepercayaan kepada pihak kedutaan kerana melalui pengalaman saya, kita sentiasa bekerjasama dengan kedutaan negara lain dari segi keselamatan serta kebajikan pelajar kita di sana," katanya pada sidang media di pejabat Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Malaysia (WAAG) di sini, Sabtu.

Mohd Fakhrudin turut menjelaskan bahawa setakat ini tiada insiden berlaku kepada pelajar Malaysia di Mesir malah mereka sentiasa mematuhi arahan keselamatan serta tidak terbabit dengan aktiviti mana-mana kumpulan bertelagah di negara itu.

"Ketika ini, terdapat kira-kira 11,400 pelajar Malaysia di Mesir dan daripada jumlah itu, kira-kira 7,000 merupakan pelajar Fakulti Perubatan yang tinggal berdekatan kawasan Dataran Tahrir," katanya sambil menambah pelajar itu dinasihatkan menjauhi kawasan-kawasan konflik demi keselamatan.

Katanya pihak Kedutaan Malaysia juga akan memaklumkan perkembangan terkini dari semasa ke semasa dan akan mengambil langkah keselamatan jika pergolakan di negara itu berterusan.

Mesir kini dilanda pergolakan politik akibat penggulingan Presiden Mohammed Morsi, pemimpin yang dipilih secara demokrasi oleh rakyat Mesir pada 30 Jun 2012 bagi menggantikan Hosni Mubarak.

Mohd Fakhrudin berkata kebanyakan pelajar telah pulang ke tanah air selepas peperiksaan akhir semester kecuali pelajar Fakulti Perubatan yang jadual peperiksaan mereka ditangguhkan seketika.

"Ramai pelajar kita telah pulang ke tanah air sehari selepas peperiksaan tamat kerana mereka telah menempah tiket penerbangan," katanya.

Kebanyakan pelajar Malaysia melanjutkan pengajian di Universiti al-Azhar di Kaherah, Zagaziq, Iskandariah dan beberapa wilayah lain.

Mohd Fakhrudin turut melahirkan kesedihan di atas kematian 51 orang setelah pasukan keselamatan melepaskan tembakan serta gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang dikatakan cuba menceroboh Kompleks Pengawal Republikan, lokasi Morsi ditahan pada awal pagi 8 Julai lalu.

"Lebih menyedihkan mangsa yang terbunuh ketika itu sedang menunaikan solat Subuh berjemaah di satu kawasan terbuka berdekatan Masjid Rabiatul Adawiyah yang menjadi tempat perhimpunan para penyokong Morsi," katanya.

Beliau turut menasihatkan rakyat Malaysia supaya menangguhkan atau menjadual semula lawatan ke Mesir kerana keadaan masih tidak menentu dan kemungkinan memuncak pada bila-bila masa sahaja. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain