Khalid Dikritik Tarik Balik Keputusan Exco Perlu Isytihar Harta - Semasa | mStar

Khalid Dikritik Tarik Balik Keputusan Exco Perlu Isytihar Harta

KLANG: Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dikritik kerana menarik balik keputusan yang memerlukan ahli-ahli exco negeri mengisytiharkan harta mereka.

Ketua Pembangkang negeri Datuk Shamsuddin Lias berkata Khalid telah melanggar janjinya, dan menegur "konsep ketelusan" Pakatan Rakyat.

"Perisytiharan hendaklah dibuat ke atas aset yang diperoleh sebelum memulakan tugas, dan selepas pengambilalihan tugas yang baru.

"Ini supaya orang ramai boleh membuat perbandingan. Jika apa-apa berlaku (kerugian atau skandal) di kemudian hari, orang ramai akan curiga," katanya dalam satu temu bual pada Rabu.

Khalid dilaporkan berkata keputusan untuk tidak membuat pengisytiharan aset awam adalah demi kepentingan keselamatan peribadi ahli-ahli exco dan keluarga mereka.

Shamsuddin berkata, ia adalah satu alasan yang tidak munasabah, kerana terdapat jutawan di negara ini yang mempunyai aset dan nilai bersih yang telah diketahui umum.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain