Kad UNCHR Ditambah Baik, Mampu Kesan Lokasi Pelarian - Ahmad Zahid - Semasa | mStar

Kad UNCHR Ditambah Baik, Mampu Kesan Lokasi Pelarian - Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNCHR) untuk menambah baik kad UNCHR bagi pelarian di negara ini.

Menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kad baharu itu akan dilengkapi peranti keselamatan dan teknologi identifikasi frekuensi radio (RFID) bagi mengesan lokasi pelarian melalui transmisi satelit.

Kad pengenalan diri pelarian itu juga akan dilengkapi fungsi kad debit untuk kemudahan pemegangnya dan kos penambahbaikan berkenaan adalah minimum serta ditanggung oleh pelarian terbabit, katanya.

"Saya telah mengadakan perbincangan dengan pihak UNHCR, dan kini menunggu persetujuan dari UNHCR tentang aspek peranti keselamatan untuk tindakan selanjutnya," katanya kepada pemberita selepas melawat Pasar Borong Baru Kuala Lumpur di Pusat Bandar Utara Selayang, Khamis.

Ahmad Zahid berkata terdapat 104,070 orang pelarian yang memegang kad UNHCR secara sah di Malaysia, manakala lebih 50,000 lagi tidak mempunyai kad.

Mengenai lawatannya itu, Ahmad Zahid berkata ramai warga asing bekerja di pasar borong berkenaan termasuk orang pelarian yang tidak mempunyai kada UNHCR dan mereka berlakon bisu apabila diminta menunjukkan dokumen diri oleh pihak berkuasa.

"Untuk satu minggu ini, pihak imigresen akan memantau mereka. Selepas seminggu, kementerian akan bekerjasama dengan UNHCR untuk mencari jalan penyelesaian dengan cara yang baik," katanya.

Mengenai warga Myanmar yang berniaga di pasar borong itu, Ahmad Zahid berkata Kedutaan Myanmar telah bersetuju untuk membiayai kos menghantar pulang 140,000 pekerja tanpa izin dari negara berkenaan dalam masa terdekat.

"Namun, pekerja yang dihantar pulang itu boleh memohon semula untuk bekerja di Malaysia dengan dokumen rasmi. Semua permohonan itu akan diproses sebagai pekerja asing oleh Jabatan Imigresen," katanya.

Sejak 1 Ogos 2011 hingga 8 Julai 2013, sebanyak 25,535 pendatang tanpa izin Myanmar telah dihantar pulang.

Selain itu katanya, terdapat keperluan mendesak kepada guna tenaga kerja asing di pasar terbabit dan pihaknya akan berbincang dengan UNHCR dan Jabatan Imigresen bagi mempertimbangkan kemungkinan membenarkan pelarian yang sah bekerja.

Pemangku Perwakilan UNHCR Michele Manca di Nissa ketika mengulas kenyataan Ahmad Zahid itu berkata mereka menyambut baik rancangan berkenaan.

"Kami berterima kasih atas kemurahan hati kerajaan Malaysia untuk membenarkan orang pelarian tinggal dan bekerja di sini. Langkah ini juga akan menghentikan kritikan kepada kerajaan. Ini adalah langkah kemanusiaan yang sangat dialu-alukan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain