Esscom: PDRM Terima Pesawat King Air Oktober Ini - Semasa | mStar

Esscom: PDRM Terima Pesawat King Air Oktober Ini

IPOH: Gerakan Udara Polis Diraja Malaysia (PGU PDRM) akan menerima sebuah pesawat King Air yang dilengkapi peralatan radar pada Oktober ini bagi operasi pemantauan di zon selatan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata penambahan aset itu dilakukan berdasarkan faktor muka bumi di pantai timur Sabah yang memerlukan pemantauan dari udara.

Setakat ini PDRM mempunyai 10 helikopter, tiga buah Beechcraft King Air 350, enam buah Cessna Caravan dan lima buah Pilatus yang berpangkalan di Sabah, Sarawak, Ipoh dan Sungai Besi, katanya kepada pemberita selepas majlis pemakaian sayap juruterbang dan pemerhati udara Pasukan Gerakan Udara PDRM di sini Selasa.

Katanya PDRM juga telah membuat permohonan kepada kerajaan untuk menambah aset iaitu sebanyak empat helikopter bersaiz sederhana dan 14 bersaiz kecil bagi memantapkan tugas PDRM, sekali gus meningkatkan perkhidmatan kepada masyarakat.

"Ia memudahkan PDRM untuk membawa pesakit dari lokasi yang tidak boleh menggunakan pengangkutan darat ke hospital. Sekiranya jabatan-jabatan lain memerlukan perkhidmatan pesawat, PDRM bersedia memberi kerjasama," katanya.

Selain itu, beliau berkata PDRM juga akan membuat permohonan kepada Jabatan Penerbangan Awam untuk melatih pegawai sebagai juruterbang helikopter.

"Ini dapat menjimatkan kos kerajaan daripada segi perbelanjaan kerana sekiranya hantar (pegawai) ke luar negara ia akan menelan kos yang banyak," katanya.

Bagi menarik minat pegawai untuk menjadi juruterbang PDRM, beliau berkata juruterbang boleh dinaikkan pangkat daripada ASP sehingga ke Superitenden secara fleksibel selain menerima elaun khas.

"Sebanyak 85 juruterbang telah dilatih di dalam dan luar negara yang mana ada di antara mereka telah bersara dan berhenti. Oleh sebab itu kita perlu menambah lagi juruterbang PDRM," katanya.

Pada majlis itu, seramai tujuh anggota tamat kursus Lesen Juruterbang Komersil, Lesen Juruterbang Persendirian (13 anggota) dan Pemerhati Udara PDRM (12 anggota). - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain