Tiada Subsidi Penukaran Meter Pukal Kepada Individu - Semasa | mStar

Tiada Subsidi Penukaran Meter Pukal Kepada Individu

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor belum bercadang untuk memberi subsidi kepada pemilik rumah pangsapuri yang ingin menukar meter pukal kepada meter individu untuk menikmati pemberian 20 meter padu air percuma di negeri itu.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar A.Samad berkata, sekiranya penduduk pangsapuri berbuat demikian mereka perlu menanggung sendiri kos penyelenggaraan serta mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

“Kos penyelenggaran berjumlah RM130 atau lebih untuk menukar meter pukal kepada individu perlu ditanggung sepenuhnya oleh pemilik rumah berkenaan. Setakat ini kerajaan negeri tidak ada cadangan untuk beri subsidi kepada penukaran meter pukal kepada individu.

“Kajian masih dijalankan oleh Majlis Tindakan Ekonomi Selangor juga sedang menstruktur semula caj air domestik bagi kawasan pangsapuri,” katanya ketika menjawab soalan lisan Shahrum Mohd Shahrum (BN-Dengkil) yang meminta kerajaan negeri memberi penjelasan sama ada caj domestik air bagi pengguna meter pukal di pangsapuri akan distruktur semula atau tidak.

Mengulas lanjut, Iskandar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Cempaka berkata, pada caj domestik bagi pengguna meter pukal hanya boleh distruktur semula secara menyeluruh sekiranya kerajaan negeri dapat mengambilalih syarikat konsesi air di Selangor.

“Kita memang menggalakkan migrasi meter air pukal kepada meter individu. Justeru kita telah menubuhkan Jawatankuasa Permai, yang merupakan ‘one stop centre’ (pusat sehenti) untuk penduduk pangsapuri melakukan migrasi meter air ini.

“Apabila mereka menggunakan meter individu mereka boleh terus menikmati pemberian 20 meter padu air percuma seperti yang dijanjikan oleh kerajaan negeri,” katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain