Gangguan Elektrik Di Sarawak: Bekalan Tenaga Kembali Pulih, Stabil - SEB - Semasa | mStar

Gangguan Elektrik Di Sarawak: Bekalan Tenaga Kembali Pulih, Stabil - SEB

KUCHING: Bekalan kuasa di Sarawak kini dipulihkan dan stabil sepenuhnya selepas insiden bekalan elektrik terputus yang berlaku pada petang Khamis, menurut Sarawak Energy Bhd (SEB).

Ketua Pegawai Eksekutifnya Torstein Dale Sjotveit pada Jumaat berkata, gangguan itu berlaku pada pukul 5.36 petang, akibat dari loji hidroelektrik Bakun, yang membawa kepada penutupan semua stesen kuasa di Sejingkat, Batang Ai, Mukah, Bintulu dan Miri.

"Sebelum kejadian ini, sistem itu mempunyai permintaan beban jumlah dan bekalan 1,555 MW. Bakun, yang pada masa itu mempunyai beban 884 MW, menurun bekalan beban sebanyak 456 MW dalam 10 saat, menyebabkan penurunan kekerapan serius untuk bawah 47.5hz dalam sistem. Kekerapan operasi biasa di Sarawak ialah pada 50Hz.

"Untuk melindungi integriti semua penjana lain dalam sistem, keselamatan tersandung telah diaktifkan secara automatik, menyebabkan penutupan semua stesen kuasa dalam unit. Ini dipanggil sebagai 'tiada keadaan pemulihan," katanya pada sidang media di sini, Jumaat.

Sjotveit berkata, SEB memulakan pelan pemulihan gelap dalam tempoh 10 minit gangguan untuk memulakan loji penjananya.

Beliau berkata, loji hidroelektrik Batang Ai telah dimulakan semula pada pukul 5:53 petang, stesen kuasa Tun Abdul Rahman pada 5.56 petang, stesen kuasa Bintulu pada 6.21 petang dan Miri pada 7.45 petang.

"Bakun hanya mampu hendak diselaraskan kepada unit selepas 10 malam. Dua pusat kuasa diwujudkan di utara dan selatan Sarawak manakala Bakun ditangguhkan, yang membawa kepada kelewatan serius dalam memulihkan bekalan kuasa kepada Sibu.

"Unit negeri ditubuhkan semula pada pukul 11.30 malam dan kuasa telah dipulihkan sepenuhnya pada pukul 2.07 pagi Jumaat," katanya.

Sjotveit sekali lagi secara peribadi memohon maaf kepada masyarakat tempatan dan perniagaan di Sarawak di atas kesulitan dan ketidakselesaan yang mereka hadapi semasa bekalan elektrik terputus.

"Saya memberi jaminan kepada anda bahawa sistem itu sekarang adalah stabil dan kami akan mengambil semua langkah yang sebaik mungkin untuk memastikan bahawa kejadian seperti itu tidak berulang," katanya.

Beliau menambah, SEB akan menjalankan siasatan dalaman dan akan mendapatkan bantuan daripada pihak ketiga, termasuk pengendali Sarawak Hidro Sdn Bhd, bagi memahami punca insiden itu dan mempelajarinya.

“Kami kini mempunyai satu pasukan di lokasi di Bakun untuk mendapatkan data dan maklumat berhubung kes,” katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta