Beberapa Bahagian Di Sabah Alami Gangguan Bekalan Gula - Semasa | mStar

Beberapa Bahagian Di Sabah Alami Gangguan Bekalan Gula

KOTA KINABALU: Menjelang bulan puasa dan Hari Raya, bekalan gula telah mengalami gangguan bekalan di beberapa kawasan tertentu di Sabah.

Pengguna berkata mereka bukan sahaja sukar untuk mendapatkan bekalan gula tetapi harganya juga telah meningkat di beberapa tempat.

Suri rumah, Kasuma Yusof, 36, dari bandar Bingkul di daerah Beaufort berkata beliau telah pergi ke beberapa kedai runcit beberapa hari lalu untuk mendapatkan bekalan.

"Saya sering pergi ke beberapa kedai sejak akhir-akhir ini kerana gula dijual seperti 'goreng pisang panas'," katanya pada Khamis, sambil menambah beliau tetap membelinya walaupun harga gula di daerah itu telah meningkat daripada RM2.50 kepada RM3.50 sekilo.

Sementara itu, pembantu kedai Tarminah Sanau, 31, berkata stok gula datang dalam satu ikat dan telah habis dijual dalam masa sejam.

"Keadaan seperti ini sering berlaku sejak beberapa hari yang lalu mungkin kerana bulan puasa dan Hari Raya semakin hampir jadi kita menghadkan setiap pelanggan kepada dua kilo gula setiap kali mereka membeli," katanya.

Pekedai di kawasan seperti Sabindo dan pusat komersial Sinsuran berhampiran bandar Kota Kinabalu juga berhadapan dengan masalah yang sama tetapi berharap bekalan akan datang tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, orang-orang di kawasan-kawasan seperti Luyang berhampiran bandar tidak menghadapi masalah itu.

Seorang pemilik restoran dari kawasan tersebut berkata dia tidak menghadapi masalah itu tetapi berharap tidak akan ada apa-apa rintangan untuk mendapatkan bekalan gula selepas ini.

Pegawai dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Kota Kinabalu tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen pada masa ini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.