Kiandee & Ismail Akan Dilantik Sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat - Sumber - Semasa | mStar

Kiandee & Ismail Akan Dilantik Sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat - Sumber

Datuk Ronald Kiandee
Datuk Ronald Kiandee

PETALING JAYA: Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi penggal ini hampir pasti terus dipegang oleh penyandangnya, Datuk Ronald Kiandee dan Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said.

Sumber menyatakan Barisan Nasional(BN) akan mengemukakan kedua-dua nama berkenaan.

Pemimpin BN itu turut menyatakan Ahli Parlimen pembangkang tidak akan dipilih sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua disebabkan kebimbangan mereka akan membenarkan usul seperti membenarkan undi tidak percaya.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini mencadangkan agar Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

"BN tidak akan membenarkan perkara ini berlaku," kata sumber dalaman parti itu kepada The Star Online.

Sekiranya terpilih, ia akan menjadi penggal kedua Kiandee dilantik sebagai Timbalan Speaker.

Ahli Parlimen Santubong, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yang juga bekas Timbalan Speaker telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri dan tidak boleh melaksanakan tugasnya sebelum ini.

Yang Dipertua sekarang, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dijangka akan kekal sebagai Speaker Dewan Rakyat bagi sesi Parlimen ke-13.

Parlimen akan bersidang pada 24 Jun dan dijangka lebih dinamik dan kecoh dengan kehadiran wakil Pembangkang yang lebih ramai.

Pada ketika ini, Pakatan Rakyat memperoleh 89 kerusi, tujuh kerusi lebih banyak berbanding pilihan raya umum 2008, sementara BN memiliki 133 kerusi.

Artikel Berikut

Kualiti Udara Di Johor Semakin Pulih

Artikel Berkaitan