Banyak Manfaat Penggabungan Kementerian Pelajaran & KPT - Idris - Semasa | mStar

Banyak Manfaat Penggabungan Kementerian Pelajaran & KPT - Idris

KUALA TERENGGANU: Banyak manfaat diperoleh hasil daripada penggabungan Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) kepada Kementerian Pendidikan, kata Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata antara manfaat itu adalah mampu mewujudkan sinergi kepada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025) dan juga daripada segi kepakaran yang terdapat pada kedua-dua kementerian sebelum ini.

"Dengan penggabungan ini kos akan berkurangan dan program-program juga tidak ada duplikasi...ia akan memberi manfaat kepada rakyat dan kerajaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program perdana "Let's Talk And Let's Go Global" anjuran Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan dan Jabatan Penyiaran di sini Sabtu.

Idris berkata program anjuran UMT itu merupakan satu contoh bahawa program kerjasama antara pihak institusi pengajian tinggi dan pihak sekolah sama ada peringkat menengah mahupun rendah dapat dilaksanakan dengan baik.

Mengenai usaha untuk memperkasa Bahasa Inggeris di kalangan pelajar, beliau berkata pihak kementerian akan terus melatih guru Bahasa Inggeris agar lebih mahir dalam penguasaan bahasa global itu. Katanya bukan sahaja mereka perlu mahir dalam bahasa Inggeris malah juga perlu mempunyai pengetahuan luas tentang perkara semasa yang berlaku di peringkat antarabangsa.

"Bukan hanya Bahasa Inggeris sahaja, dalam bidang sains, matematik perlu ditingkatkan, perlu ditingkatkan kemahiran berkomunikasi, perlu ditingkatkan penggunaan teknologi dan banyak lagi perkara," katanya.

Seramai 260 pelajar Tingkatan 4 dari 13 sekolah sekitar Kuala Terengganu menyertai program "Let's Talk and Let's Go Global" dengan diberikan pendedahan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris selama enam bulan menggunakan pelbagai medium seperti radio, filem, portal pendidikan, media sosial, foto, akhbar dan video. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain