JLKN Bincang Dengan Kementerian Pertahanan Wujud Peraturan Ujian Kehamilan Pelatih - Semasa | mStar

JLKN Bincang Dengan Kementerian Pertahanan Wujud Peraturan Ujian Kehamilan Pelatih

KUANTAN: Pengurusan Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) akan berbincang dengan Kementerian Pertahanan bagi mewujudkan peraturan mewajibkan setiap bakal pelatih wanita menjalani ujian kehamilan sebelum menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Ketua Pengarah JLKN Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata peraturan itu amat penting untuk dilaksanakan bagi mengelak kes pelatih hamil tanpa memaklumkan kepada pihak pengurusan sebelum menyertai program berkenaan dan seterusnya bersalin di dalam kem.

Beliau berkata perkara itu perlu dibawa kepada pihak atasan terutamanya Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein kerana ia melibatkan banyak agensi kerajaan seperti Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Perkara ini perlu diputuskan di peringkat kerajaan dan bagi kami ia amat mustahak dilakukan kerana perlu pastikan pelatih yang mengikuti program tidak berdepan sebarang masalah," katanya kepada pemberita selepas menutup PLK NKumpulan 2 Siri 10/2013 di Kem PLKN Kampung Hijrah, Penor, dekat sini, Khamis.

Beliau berkata walaupun terdapat peraturan pemeriksaan kesihatan terhadap bakal pelatih namun ia bukanlah wajib dilakukan dan ujian kehamilan tiada dalam peraturan itu.

Abdul Hadi tidak menolak kemungkinan ketiadaan ujian kehamilan itu juga menjadi antara faktor berlakunya kes seperti di Kem PLKN Sri Ledang di Jementah, Segamat.

Dalam kejadian semalam, seorang remaja yang sedang menjalani latihan di kem itu melahirkan seorang bayi lelaki di tandas kem berkenaan sebelum bayinya dilaporkan meninggal dunia.

Difahamkan bayi lelaki seberat 2.7 kilogram itu dilahirkan di tandas berkenaan kira-kira pukul 3 pagi sebelum kejadian itu disedari pengurusan kem yang kemudian membawa ibu bayi terbabit bagi mendapatkan rawatan selain membuat laporan polis.

"Pelatih itu kini selamat dan saya telah meminta siasatan lanjut kes dibuat dan segerakan laporan itu untuk kita melihat latar belakang bagaimana kes itu boleh berlaku dan sebagainya.

"Oleh kerana kes ini sudah jadi kes polis, saya tidak mahu ulas panjang kerana perlu hormati perjalanan kes dan keluarga keluarga mangsa, biarlah polis dan pihak kami siasat dengan terperinci," kata Abdul Hadi.

Dalam pada itu, beliau berkata semua aktiviti fizikal hendaklah dilaksanakan di dalam dewan di semua kem di negeri yang menghadapi masalah jerebu yang teruk bagi memastikan keadaan kesihatan pelatih terjaga dan selamat.

Katanya kesemua kem di Melaka, Negeri Sembilan dan Johor (kecuali Kem PLK NSri Ledang) diarahkan mematuhi peraturan itu selepas Indeks Pencemaran Udara mencatatkan bacaan melebihi 100. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Artikel Lain