Jabatan Bomba Buat Persediaan Hadapi Pembakaran Terbuka - Semasa | mStar

Jabatan Bomba Buat Persediaan Hadapi Pembakaran Terbuka

PUTRAJAYA: Sistem pelepasan pam air dan penembak jet, 'bumby bucket' atau bom air dari helikopter adalah antara langkah-langkah yang disenaraikan dalam prosedur operasi standard baru (SOP) untuk menangani masalah kebakaran hutan, belukar dan tanah gambut.

Butiran strategi kerja SOP untuk jabatan adalah berbeza untuk menangani kebakaran di peringkat daerah, negeri dan negara.

"Kami akan menggunakan helikopter dan bom air untuk memadamkan kebakaran hutan yang tebal dan sukar dipadamkan," kata Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Datuk Soiman Jahid.

"Kami telah menjalani latihan kursus dengan pegawai kami," kata beliau di pejabatnya, Rabu.

"Kenderaan dan peralatan juga telah disediakan dan kita juga mengadakan pertemuan dengan agensi-agensi yang berbeza untuk memastikan semua orang tahu apa yang mereka perlu lakukan. Kita semua telah bersedia."

Soiman berkata jabatan itu juga akan melancarkan bilik operasi 24 jam khusus untuk melawan kebakaran apabila perlu.

Soiman berkata jabatan itu telah memadamkan enam kebakaran tanah gambut di Selangor baru-baru ini.

Menurut statistik, terdapat 611 kebakaran hutan dalam dua minggu pertama bulan Jun, yang mana bilangan itu hampir dua kali ganda berbanding bulan Mei.

Jabatan ini telah mengenal pasti 14 kawasan berisiko tinggi yang terdedah kepada kebakaran dalam tempoh empat bermula pada awal Jun.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain