Gelaran 'Datuk' Tidak Diiktiraf Kelirukan Orang Ramai - Semasa | mStar

Gelaran 'Datuk' Tidak Diiktiraf Kelirukan Orang Ramai

PETALING JAYA: Penganugerahan gelaran dan anugerah oleh mereka yang menggelarkan diri sebagai ketua dan pemimpin secara tradisional bukan isu baru, tetapi ia menarik perhatian apabila ucapan tahniah disiarkan dalam akhbar.

Salah satu contoh adalah iklan (gambar) di dalam sebuah akhbar berbahasa Cina pada 5 Jun lalu yang mengucapkan tahniah kepada 'Datuk' Sebestian Koh, yang telah diberi anugerah Dato Kehormat Undang Naning.

Presiden Majlis Datuk Persekutuan Malaysia Datuk Danny Ooi mengakui berlaku kebimbangan awam terhadap penganugerahan gelaran yang tidak diiktiraf dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

"Ia bukan satu isu baru dan ia telah menjadi perkara biasa bagi individu yang menggunakan gelaran yang tidak diiktiraf sama ada oleh kerajaan persekutuan atau negeri," katanya.

Beliau berkata majlis itu telah merangka satu senarai nama mereka yang diberikan anugerah persekutuan supaya orang awam dapat melihat pengesahan status mereka.

Beliau berharap semua negeri akan mempunyai Majlis Datuk mereka sendiri.

Ooi berkata setakat ini hanya Melaka, Pulau Pinang, Pahang dan Johor mempunyai majlis itu sekarang.

Presiden Majlis Datuk Melaka Tan Sri Ahmad Nordin Md Amin berkata, hanya anugerah yang diberikan oleh Yang di-Pertuan Agong dan pemimpin negara yang benar-benar diiktiraf.

Artikel Sebelum

Gajah Mati: Logam Berat Ditemui

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain