Mahkamah Rayuan Ketepi Keputusan Bebaskan Yazid, Muhammad Hilmi - Semasa | mStar

Mahkamah Rayuan Ketepi Keputusan Bebaskan Yazid, Muhammad Hilmi

PUTRAJAYA: Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Yazid Sufaat dan pembantu kafetaria Muhammad Hilmi Hasim akan kembali ke Mahkamah Tinggi untuk berdepan pertuduhan terlibat dalam aktiviti menggalakkan keganasan di Syria.

Ini berikutan keputusan panel tiga anggota Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Seri Abu Samah Nordin pada Selasa yang membenarkan permohonan pendakwaan untuk mengetepikan pembebasan mereka daripada pertuduhan itu.

"Pertuduhan terhadap responden (Yazid dan Muhammad Hilmi) adalah dalam ruang lingkup atau skop Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan," kata Abu Samah.

Beliau berkata pertuduhan terhadap Yazid dan Muhammad Hilmi tidak merujuk kepada aktiviti keganasan di luar Malaysia.

Abu Samah berkata peguam tertuduh iaitu Amer Hamzah Arshad juga mengakui bahawa kesalahan itu dilakukan di Malaysia, dan ancaman terhadap keselamatan negara boleh datang sama ada dari dalam atau luar negara.

"Kami berpendapat Hakim Mahkamah Tinggi terkhilaf dalam menyalahtafsirkan pertuduhan terhadap responden," katanya.

Panel itu, yang dianggotai Hakim Datuk Azahar Mohamed dan Datuk Mohd Zawawi Salleh, juga memerintahkan kes berkenaan dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk didengar oleh hakim lain.

Mahkamah turut mengarahkan kes itu disebut di Mahkamah Tinggi Isnin depan (24 Jun).

Abu Samah juga membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Hanafiah Zakaria untuk menahan reman kedua-dua tertuduh di Penjara Sungai Buloh.

Beliau turut mengeluarkan perintah menggantung prosiding di Mahkamah Tinggi yang dipohon Amer Hamzah sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan pada Selasa.

Panel itu turut membenarkan permohonan Amer Hamzah agar anggota keluarga serta beliau diberi akses untuk berkomunikasi dengan kedua-dua tertuduh selama 15 hingga 20 minit berkaitan keputusan mahkamah hari ini dan bagi mendapatkan arahan untuk tindakan selanjutnya.

Terdahulu, Amer Hamzah memaklumkan mahkamah beliau tidak dapat bertemu Yazid dan Muhammad Hilmi.

Abu Samah juga menetapkan 5 Ogos sebagai sebutan bagi kes seorang ustazah Halimah Hussein, yang turut dilepas dan dibebaskan Mahkamah Tinggi daripada pertuduhan bersubahat dengan Yazid menggalakkan aktiviti keganasan di Syria.

Mahkamah Rayuan turut mengeluarkan waran tangkap terhadap wanita itu pada 31 Mei lepas kerana gagal hadir ke mahkamah.

Pada 20 Mei lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas serta membebaskan Yazid, Muhammad Hilmi dan Halimah selepas membenarkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan terhadap mereka.

Dalam penghakimannya, Hakim Kamardin Hashim memutuskan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas 2012 (Sosma) tidak boleh dipakai terhadap ketiga-tiga tertuduh kerana ia adalah ultra vires terhadap Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata pertuduhan adalah berkaitan dengan keganasan yang berlaku di Syria dan oleh itu, ia tidak tertakluk dalam ruang lingkup atau skop pemakaian di bawah Perkara 149, dan Sosma tidak boleh dipakai sebagai prosedur untuk membuktikan pertuduhan terhadap Yazid, 49, Muhammad Hilmi, 33, dan Halimah, 52.

Yazid, seorang pengusaha kafetaria di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, didakwa memajukan satu ideologi bertujuan menghasut orang ramai di Syria agar melakukan keganasan manakala Halimah dan Muhammad Hilmi didakwa bersubahat dengannya.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Taman Bukit Ampang antara 1 Ogos dan 20 Oktober 20 tahun lepas.

Yazid didakwa mengikut Seksyen 130G(a) Kanun Keseksaan (Act 574) manakala Halimah dan Muhammad Hilmi didakwa mengikut Seksyen 109 kanun sama, yang membawa hukuman maksimum penjara 30 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, DPP Hanafiah berhujah Hakim Mahkamah Tinggi terkhilaf dari segi undang-undang ketika membebaskan Yazid dan Muhammad Hilmi.

Beliau berkata adalah mandatori untuk mengguna pakai prosedur di bawah Sosma yang merupakan satu undang-undang prosedur spesifik digubal bagi menangani kesalahan keselamatan.

Amer Hamzah bagaimanapun berkata pendakwaan harus mengguna pakai Akta Keterangan dan Kanun Tatacara Jenayah bagi membuktikan kesnya dan tidak bergantung kepada Sosma yang sangat terhad. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain