Insinerator Bakal Dibina Di Taman Beringin, Kepong Tahun Depan - Semasa | mStar

Insinerator Bakal Dibina Di Taman Beringin, Kepong Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Insinerator berteknologi tinggi dengan kapasiti membakar 1,000 tan sampah bakal dibina di kawasan pinggiran ibu negara tahun depan untuk menampung keperluan pelupusan sisa pepejal.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata sebuah kawasan berkeluasan 1.6 hektar, bersebelahan stesen pemindahan sisa pepejal di Taman Beringin, Kepong di sini, dicadangkan sebagai tapak insinerator itu.

Tender untuk pembinaan insinerator itu akan dibuat secara terbuka kepada kontraktor dalam dan luar negara dan permohonannya akan dibuka selewat-lewatnya September ini, katanya.

"Penilaian akan mengambil sedikit masa. Selepas terpilih pemaju juga perlu mendapatkan laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) terlebih dahulu yang kita jangka akan mengambil masa dalam sembilan bulan.

"Selepas itu baru pembinaan secara fizikal dapat dijalankan," katanya kepada pemberita selepas meninjau rutin harian pekerja Alam Flora Sdn Bhd mengutip sisa pepejal di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Alor, Bukit Bintang, di sini Selasa.

Tinjauan kira-kira empat jam bermula 6 pagi itu berakhir di stesen pemindahan sisa pepejal di Taman Beringin, Kepong.

Pada Mac tahun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan tender pembinaan insinerator dibuat secara terbuka untuk mendapatkan tawaran terbaik.

Abdul Rahman berkata kementerian akan berbincang dengan pihak-pihak bertanggungjawab untuk mengkaji keperluan mekanisme tertentu bagi menyelesaikan masalah lebihan kapasiti di pusat pemindahan sisa pepejal Taman Beringin, sebelum pembinaan insinerator itu selesai.

"Insinerator ini nanti boleh membakar 1,000 tan, jadi adalah lebihan sedikit boleh membantu menampung kapasiti sedia ada di pusat pemindahan ini (Taman Beringin) yang sepatutnya hanya berkapasiti 1,700 tan metrik, tetapi sekarang menampung 2,400 tan setiap hari," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rahman berkata kementerian juga akan melihat keperluan menguatkuasakan dengan lebih serius Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) terutama melibatkan pembuangan sisa pepejal secara haram. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati