Tiada Panggilan Daripada Pemimpin Akar Umbi PR Boikot Angkat Sumpah - Karpal - Semasa | mStar

Tiada Panggilan Daripada Pemimpin Akar Umbi PR Boikot Angkat Sumpah - Karpal

GEORGE TOWN: Tiada panggilan daripada pemimpin peringkat akar umbi Pakatan Rakyat supaya memboikot upacara angkat sumpah ahli Parlimen pada 24 Jun ini, kata Pengerusi DAP, Karpal Singh.

"Semua ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan menghadiri majlis tersebut kecuali mereka yang tidak dapat hadir. Mereka sentiasa boleh mengangkat sumpah dalam tempoh enam bulan.

"Saya tidak rasa perlu (memboikot). Anda telah dipilih dan anda perlu bertanggungjawab," kata Karpal Singh pada sidang akhbar di Air Itam, di sini, Sabtu.

Beliau menambah adalah menjadi satu kesalahan apabila Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata beliau dan timbalannya tidak akan membenarkan mana-mana ahli Parlimen mengangkat sumpah selepas 24 Jun.

"Beliau angkuh. Beliau belum dilantik sebagai Speaker apabila beliau menggunakan istilah seperti "kita tidak akan membenarkan" atau 'timbalan saya tidak akan membenarkan".

"Malah, dalam Perlembagaan amat jelas menyatakan bahawa ahli Parlimen boleh mengangkat sumpah bila-bila masa dalam tempoh enam bulan," katanya.

Karpal Singh mengulas laporan berita pada 11 Jun mengatakan ahli Parlimen Pakatan akan hilang kelayakan jika mereka sengaja memboikot upacara angkat sumpah.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain