Tanggung Sendiri Risiko Pembedahan Kecantikan - Semasa | mStar

Tanggung Sendiri Risiko Pembedahan Kecantikan

PETALING JAYA: Untuk sebarang jenis pembedahan, terdapat risiko yang perlu ditanggung tetapi dalam prosedur kosmetik, beban itu ditanggung oleh mereka yang memilih untuk menjalani pembedahan itu sendiri.

Seseorang yang tidak layak melakukan pembedahan kosmetik atau prosedur bukan pembedahan tidak boleh menghadapi tuduhan jenayah walaupun pelanggan mereka meninggal dunia atau cacat hasil daripada 'pekerjaan' mereka.

Sehingga kini, tiada sebarang undang-undang yang dapat mencegah kes-kes seperti ini daripada berlaku atau untuk membawa mereka yang tidak bertanggungjawab ke muka pengadilan, walaupun Kementerian Kesihatan mempunyai kuasa untuk bertindak di bawah Akta Kemudahan Penjagaan Kesihatan Swasta dan Akta Perkhidmatan (PHFSA) 1998 dan juga Akta Perubatan 1971 jika didapati doktor terlibat.

Timbalan Presiden Fomca Muhammad Sha'ani Abdullah berkata risiko seperti itu mesti dihentikan, sambil menambah orang-orang yang tidak berkelayakan menjalankan prosedur itu perlu menghadapi tuduhan jenayah.

"Bagaimana seseorang tanpa latar belakang perubatan boleh mengambil pisau bedah dan membedah orang lain?" katanya.

Muhammad Sha'ani berkata tindakan yang tegas juga perlu diambil terhadap doktor yang melakukan prosedur tanpa mendapat latihan dalam bidang ini.

Beliau berkata kematian Jane Lim Mei Jiuan, 46, Sabtu lalu seharusnya membuka mata pihak berkuasa untuk bertindak.

Lim, ibu kepada dua anak yang menjalani pembedahan pembesaran payudara di klinik kecantikan di sini, dilaporkan meninggal dunia selepas mengalami komplikasi semasa pembedahan.

Muhammad Sha'ani berkata Kementerian Kesihatan baru-baru ini telah mengeluarkan garis panduan mengenai perubatan estetik yang perlu dikuatkuasakan oleh undang-undang.

Menyedari kewujudan iklan mengelirukan, pemasaran yang tidak sesuai dan amalan yang tidak selamat, beliau berkata kementerian juga mesti mengawal promosi rawatan kosmetik.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pengguna Standard Malaysia Ratna Devi Nadarajan menggesa langkah-langkah punitif terhadap pesalah dimasukkan ke dalam Rang Undang-undang yang mengawal pengusaha salon kecantikan.

Tugas persatuan ini adalah untuk mewujudkan kesedaran tentang kepentingan standard untuk keselamatan pengguna dan kemampanan industri.

Ratna berkata kementerian perlu mengekalkan senarai nama pengamal yang disenaraihitamkan di laman web, sambil menekankan bahawa mana-mana undang-undang yang dikuatkuasakan mesti mempunyai langkah pentadbiran yang menggalakkan pematuhan. Pengarah Medical Defence Malaysia Berhad Dr Milton Lum berkata, tidak terdapat pihak berkuasa untuk menyelia pengusaha salon kecantikan.

"Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan perlu tampil dengan beberapa langkah untuk menyelia pusat-pusat ini. Jika tidak ada peraturan, pusat-pusat kecantikan ini akan melakukan apa sahaja yang mereka suka," katanya.

Beliau berkata rakyat juga perlu lebih berilmu dalam memilih pusat kecantikan untuk mendapatkan rawatan tersebut.

Presiden Persatuan Perubatan Estetik Malaysia Dr Chin Shih Choon, menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam memilih doktor untuk prosedur kosmetik.

Dr Chin berkata, beliau telah menerima kira-kira dua atau tiga pesakit dengan komplikasi akibat prosedur kosmetik tidak bertauliah setiap bulan.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini