Pelancaran ABNxcess 'Era Baru' Televisyen Malaysia - PM - Semasa | mStar

Pelancaran ABNxcess 'Era Baru' Televisyen Malaysia - PM

KUALA LUMPUR: Rangkaian kabel TV digital pertama di Malaysia, ABNxcess yang membawa 50 saluran pada peringkat permulaan, telah dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Bukit Jalil di sini Sabtu.

Dihoskan oleh Asian Broadcasting Network (ABN) Sdn Bhd, acara itu menyaksikan pelancaran jalur lebar berkelajuan tinggi ABN yang baru (HSBB) dan perkhidmatan TV berbayar.

Bercakap pada pelancaran itu, Najib berkata perkhidmatan itu menandakan satu "era baru" dalam televisyen Malaysia.

"Saya yakin pelancaran ini akan menandakan satu era baru dalam penyebaran maklumat dan hiburan di seluruh negara," kata beliau dalam ucapannya di Stadium Putra.

Beliau telah diiringi oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Pengerusi Eksekutif ABN Media Group Tan Sri KK Eswaran.

Najib mengucapkan tahniah kepada ABN terhadap perkhidmatan barunya, sambil menambah kemunculan TV kabel digital di sini akan merapatkan jurang digital untuk semua rakyat Malaysia.

"Ini ialah apa yang kerajaan mahu lihat," kata Najib.

Beliau juga berharap dengan kehadiran ABN, rakyat Malaysia juga akan mendapat peluang untuk mempamerkan kandungan tempatan melalui rangkaian di peringkat serantau dan antarabangsa.

ABN berjanji kepada pelanggan mereka bahawa mereka tidak perlu bimbang tentang cuaca buruk yang mengganggu TV seperti yang dialami mereka.

"Pelanggan ABNxcess boleh menikmati TV definisi tinggi tanpa gangguan cuaca," kata Pengerusi ABN Laksamana (B) Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor.

Untuk perkhidmatan jalur lebar, ABN menawarkan kelajuan 10Mps, 30Mbps dan 50 Mbps pada pakej RM129, RM219 dan RM369 sebulan.

Perkhidmatan TV berbayar ABNxcess akan mengenakan kos tambahan RM29.99 untuk 50 saluran dengan tambahan 'free-to-air TV', radio dan aplikasi permainan.

ABNxcess juga termasuk 10 saluran definisi tinggi (HD) tanpa sebarang caj tambahan.

ABN tidak menyebut secara khusus saluran yang akan menjadi sebahagian daripada pakej TV berbayar itu.

Perkhidmatan ini pada peringkat awal akan dilaksanakan di 24 kawasan di Lembah Klang dan Johor Baru, dengan perkembangan yang dijangka kawasan-kawasan lain dalam tempoh lima tahun akan datang.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain