Jambatan Runtuh: Kontraktor Beri Jaminan Bahagian Jalan Lain Adalah Selamat - Semasa | mStar

Jambatan Runtuh: Kontraktor Beri Jaminan Bahagian Jalan Lain Adalah Selamat

GEORGE TOWN: Kontraktor yang bertanggungjawab dalam pembinaan lebuh raya Batu Maung yang menyambungkannya dengan jambatan kedua Pulau Pinang memberi jaminan bahawa seluruh bahagian jalan yang lain adalah selamat.

Pengurus Projek Cergas Murni Sdn Bhd Ridzuan Saidin berkata hanya satu bahagian jalan telah runtuh, manakala bahagian selebihnya tidak terjejas.

"Perunding projek telah mengesahkan keselamatan di bahagian-bahagian lain. Tetapi kita akan memantapkan semua aspek dalam memastikan keselamatan keseluruhan rangkaian. Kami akan belajar daripada apa yang telah berlaku dan kami akan memperbaiki sebarang kelemahan," katanya, Sabtu.

Ridzuan berkata, syarikat itu telah menggerakkan semua sumber dan tenaga kerja di sini untuk membantu pihak berkuasa.

"Dari saat tragedi itu berlaku, kami telah memberi kerjasama penuh, termasuk memastikan semua sumber kami berkerjasama dengan pihak berkuasa dan kita akan terus berbuat demikian," katanya.

Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna Pulau Pinang K. Koris Atan berkata kejadian runtuhan boleh dielakkan.

"Ini bukan satu kejadian yang tidak boleh diduga dan tidak pula disebabkan oleh bencana semula jadi. Ia pasti dapat dielakkan kerana keruntuhan adalah hasil daripada kecuaian manusia. Mengapa trafik tidak dialihkan?

"Adalah tidak masuk akal apabila kenderaan dibenarkan lalu di bawahnya apabila kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan hanya di bahagian atas," kata beliau.

Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang Datuk Mohamed Fadzill Hassan berkata, ciri-ciri keselamatan dan prosedur operasi standard perlu diikuti terutama apabila ia melibatkan nyawa dan kehidupan.

"Ini bukan masa untuk kita mengulas apa yang berlaku kerana apa yang kita lihat adalah hanyalah laporan berita dan pemerhatian kita, kita tidak berada di sana.

"Pihak-pihak berkenaan perlu menjalankan siasatan terperinci untuk memastikan tragedi ini tidak akan berlaku lagi," katanya.

Seorang pemandu terbunuh dan beberapa orang mengalami kecederaan apabila terdapat bahagian Jambatan Kedua Pulau Pinang Jambatan runtuh malam Khamis.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain