Kerajaan Timbang Wujud Mahkamah Koroner Tetap - Semasa | mStar

Kerajaan Timbang Wujud Mahkamah Koroner Tetap

PUTRAJAYA: Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk mewujudkan Mahkamah Koroner secara tetap bagi menyiasat kes-kes kematian dalam tahanan, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata cadangan yang telah dibawa dalam mesyuarat Kabinet semalam itu adalah untuk memastikan kes-kes sedemikian dapat dikendalikan dengan lebih telus.

"Kes-kes yang akan dikendalikan itu bukan sahaja melibatkan tahanan pihak polis namun turut membabitkan tahanan agensi penguatkuasaan lain.

"Penubuhan mahkamah tetap itu adalah di bawah bidang kuasa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri dan Datuk Paul Low, namun saya yakin kedua-duanya pasti mengkaji secara mendalam berhubung cadangan tersebut," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau sebelum itu menerima kunjungan hormat Menteri Dalam Negeri dan Imigresen Republik Namibia, Pendukeni Livula-Lthana yang tiba bagi menghadiri Sidang Kemuncak Global Wanita 2013 yang berlangsung selama dua hari di ibu negara yang bermula hari ini.

Ahmad Zahid turut mengingatkan semua pihak agar tidak menjadikan kes kematian dalam tahanan sebagai isu perkauman kerana pihaknya tidak memandang ringan kes yang melibatkan kehilangan nyawa malah anggota polis yang terlibat telah didakwa di mahkamah atas tuduhan membunuh.

"Jika ada pihak mengatakan lebih ramai kaum India mati dalam tahanan, saya ingatkan bahawa menurut data 10 tahun lepas, seramai 64 tahanan Melayu, 30 Cina dan 28 orang India telah mati dalam tahanan," katanya.

Mengulas mengenai usul penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC), Ahmad Zahid berkata usul itu telah dibentangkan dalam Kabinet semalam dan kerajaan memutuskan sebarang siasatan yang dilakukan mesti berdasarkan kepada skop Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP).

Beliau berkata Kabinet telah memberi kuasa sepenuhnya kepada SIAP bagi menilai semua prosedur penyiasatan dan ia membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap kes kematian dalam tahanan.

Justeru itu, katanya, KDN sentiasa bersikap terbuka untuk berbincang dengan mana-mana parti politik, badan bukan kerajaan dan badan sukarela agar perkhidmatan polis dan agensi-agensi lain di bawah kementerian itu dapat ditambah baik. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain