Parlimen Hanya Untuk Ahli Parlimen - Shahidan - Semasa | mStar

Parlimen Hanya Untuk Ahli Parlimen - Shahidan

Mantan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (kanan) menyerahkan nota serah terima tugas kepada pengganti beliau, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim pada majlis penyerahan tugas Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Bangunan Parlimen pada Selasa.
Nazri Aziz kini memegang portfolio Menteri Pelancongan dan Kebudayaan. -Foto BERNAMA
Mantan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (kanan) menyerahkan nota serah terima tugas kepada pengganti beliau, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim pada majlis penyerahan tugas Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Bangunan Parlimen pada Selasa. Nazri Aziz kini memegang portfolio Menteri Pelancongan dan Kebudayaan. -Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Parlimen tidak boleh diguna oleh badan-badan bukan kerajaan (NGO) untuk membuat sidang akhbar, demikian tegas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kasim yang bertanggungjawab mengendali hal ehwal Parlimen.

"Jika mereka hendak mengadakan sidang akhbar, mereka mesti melakukannya di tempat lain," kata Shahidan sambil menyatakan bahawa Bangunan Parlimen hanya untuk anggota Parlimen dan tidak disalahguna oleh pihak luar.

"Kita mesti hentikan semua gangguan dan halangan," katanya.

Menteri itu berkata, beliau akan memastikan pelaksanaan langkah-langkah penambahbaikan di sekitar kawasan Bangunan Parlimen tidak menjejas anggota Parlimen menjalankan tanggungjawab mereka sebagai wakil rakyat.

Kemudahan-kemudahan untuk mereka tidak disalahgunakan oleh sesetengah pihak, kata beliau.

"Adalah hak dan kebebasan untuk ahli-ahli Parlimen melaksanakan tugas mereka di Parlimen tanpa sebarang gangguan," katanya kepada wartawan pada majlis penyerahan tugas Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (kini Menteri Pelancongan dan Kebudayaan) kepada beliau di Bangunan Parlimen di sini, Selasa.

Shahidan menegaskan bahawa walaupun orang ramai boleh melawat ke Parlimen, namun institusi itu dan kemudahannya adalah hanya untuk ahli Parlimen. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain