Cadangan Mansuh Dewan Negara Satu Penghinaan - Senator - Semasa | mStar

Cadangan Mansuh Dewan Negara Satu Penghinaan - Senator

KUALA LUMPUR: Senator Datuk Boon Som Inong menyifatkan kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh agar Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi memansuhkan Dewan Negara sebagai satu penghinaan.

Beliau berkata, selain menghina Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan kewujudan dua Majlis Parlimen untuk menggubal undang-undang, ia turut menghina Yang di-Pertuan Agong yang melantik anggota Dewan Negara.

"Mengikut Perkara 45 (2), ahli-ahli yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong adalah orang yang pada pendapat Seri Paduka telah memberikan perkhidmatan awam yang cemerlang atau telah mencapai keunggulan dalam profesion, perdagangan, perindustrian, pertanian, aktiviti kebudayaan dan perkhidmatan sosial serta mewakili kepentingan kaum minoriti dan Orang Asli.

"Oleh itu, kenyataan Karpal Singh menggambarkan bahawa perlantikan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong itu sebagai sia-sia," katanya dalam kenyataan di sini Isnin sebagai membalas kenyataan yang dibuat Karpal pada 18 Mei lepas.

Boon berkata, kenyataan Karpal bahawa Dewan Negara menyebabkan rakyat menanggung perbelanjaan yang tidak berkepentingan juga adalah keterlaluan dan tidak berasas sama sekali.

Katanya, kewujudan Dewan Negara adalah bagi mengimbangi penggubalan undang-undang oleh anggota Dewan Rakyat yang dipilih menerusi proses pilihan raya.

"Memandangkan anggota Dewan Negara terdiri daripada wakil setiap negeri, mewakili pelbagai profesion di dalam negara serta kaum minorirti seperti Orang Asli dan masyarakat Siam, maka mereka mempunyai hak dan peluang untuk memberikan pandangan terhadap undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Rakyat," katanya.

Boon, yang dilantik sebagai Senator mewakili masyarakat Siam, berkata beliau sendiri gembira kerana berpeluang mengetengahkan isu serta masalah yang dihadapi masyarakat berkenaan yang akhirnya mendapat perhatian kerajaan.

Beliau juga menyifatkan percubaan memansuhkan Dewan Negara sebagai cubaan menafikan kebebasan hak bersuara kaum minoriti.

Justeru, dengan tanggapan buruk yang diberi oleh Karpal terhadap Dewan Negara, beliau mencabar anggota Parlimen Bukit Gelugor itu mengarahkan semua Senator yang dilantik mewakili negeri yang diperintah pakatan rakyat meletakkan jawatan dan tidak lagi menghantar wakil mereka ke Dewan itu pada masa depan.

Dalam pada itu, Boon berkata pelantikan anggota Kabinet adalah hak istimewa Perdana Menteri, termasuk jika dilantik daripada kalangan anggota Dewan Negara, yang dibenarkan Perlembagaan Persekutuan.

Katanya tuduhan Karpal bahawa Perdana Menteri melantik beberapa anggota Kabinet melalui 'pintu belakang' adalah keterlaluan dan menghina, selain cuba meracuni fikiran rakyat dan meragui kebijaksanaan Perdana Menteri serta mereka yang dilantik. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain