Parti Tunggal Untuk Semua Idea Yang Baik - Pemimpin BN - Semasa | mStar

Parti Tunggal Untuk Semua Idea Yang Baik - Pemimpin BN

PETALING JAYA: Pemimpin Barisan Nasional (BN) mengalu-alukan idea penggabungan semua parti komponen menjadi sebuah parti tunggal berbilang kaum.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata ia adalah idea yang baik tetapi perkara itu perlu dikaji dengan teliti sebelum apa-apa keputusan dibuat.

Katanya beliau telah membangkitkan idea itu dalam parti dua tahun lalu tetapi sambutan tidak begitu baik maka, terutamanya di kalangan ahli-ahli veteran.

Dr Chua berkata, pihaknya menjalankan kajian dalam talian mengenai isu itu secara senyap, juga dalam parti dan hasilnya adalah sama.

Satu cadangan untuk menukar MCA kepada parti berbilang kaum telah dibangkitkan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat baru-baru ini dan Dr Chua telah mengarahkan satu pasukan untuk mengkaji perkara itu.

Ketua Penerangan MIC Wilayah Persekutuan Anbumani Balan menyokong cadangan untuk menamakan gabungan parti sebagai Barisan Malaysia atau Parti 1Malaysia.

"1Malaysia mencerminkan perpaduan rakyat Malaysia daripada semua kaum," katanya, sambil menambah gabungan yang baru mesti membenarkan keahlian secara langsung manakala parti-parti kecil harus mempertimbangkan untuk bekerja bersama-sama dalam program kerjasama atau penggabungan.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata penggabungan semua parti komponen menjadi parti tunggal adalah idea yang sangat baik tetapi ia boleh menjadi sukar.

"Akan ada banyak rintangan. Tetapi saya menyokongnya dan untuk itu kita harus sekurang-kurangnya berbincang," katanya.

Beliau juga menyokong idea untuk membolehkan keahlian langsung dalam parti tunggal yang baru.

"Parti-parti komponen boleh meneruskannya manakala ahli-ahli baru boleh dimasukkan ke dalam Barisan secara langsung, tanpa perlu menyertai mana-mana pihak tertentu," katanya.

Selain itu, ahli-ahli sedia ada parti-parti komponen harus dibenarkan untuk terus menjadi ahli BN kata Saifuddin.

"Mereka boleh memilih untuk kekal dalam parti masing-masing dan memegang dua keahlian," kata beliau.

Beliau berkata ini akan membawa kesan yang positif kerana ramai yang meninggalkan politik berasaskan kaum untuk "keperluan berasaskan" politik.

Biro Pengaduan Awam Pemuda Umno, Datuk Muhd ​​Khairun Aseh bagaimanapun, berkata adalah terlalu awal untuk membincangkan isu ini.

"Kita tidak perlu tergesa-gesa membuat apa-apa keputusan kerana banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum membincangkan isu ini," katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang menyatakan sokongan beliau agar semua parti berasaskan kaum dimansuhkan, sambil berkata ini adalah apa yang rakyat mahu.

Beliau juga mencadangkan supaya perkara itu dibangkitkan dalam mesyuarat yang akan datang daripada badan-badan yang membuat dasar Umno, MCA dan MIC.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel