Malaysia Komited Tingkat Kualiti Hidup Melalui Pendidikan - Muhyiddin - Semasa | mStar

Malaysia Komited Tingkat Kualiti Hidup Melalui Pendidikan - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Malaysia komited untuk meningkatkan kualiti hidup rakyatnya melalui pelbagai program dan aktiviti pendidikan yang dijalankan di negara dan rantau ini.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerjasama antara pelbagai pihak termasuk Unesco ke arah pendidikan berkualiti dan pembelajaran sepanjang hayat akan menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi dan mobiliti sosial selaras ke arah menggerakkan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi.

"Tujuan kerjasama adalah untuk memastikan semua rakyat Malaysia akan mendapat akses kepada sistem pendidikan yang relevan, seimbang dan mampu dibiayai serta sesuai untuk jangka panjang.

"Kita kini menangani penentu sosial dalam pendidikan bagi memastikan ia holistik selaras dengan falsafah pendidikan negara serta memenuhi keperluan rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama.

"Ini akan membawa kepada memupuk masa depan rakyat Malaysia yang bukan hanya boleh bersaing di dalam negara, tetapi juga menunjukkan contoh kepimpinan dan kecekapan di peringkat global," katanya berucap pada majlis makan malam sempena lawatan rasmi Ketua Pengarah Unesco Irina Bokova di sini, Selasa.

Muhyiddin yang juga menteri pelajaran dan presiden Suruhanjaya Kebangsaan Unesco Malaysia berkata pelancaran "Malaysia-Unesco Cooperation Programme (MUCP) Fund-in-Trust' baru-baru ini adalah satu lagi bukti bahawa Malaysia akan terus menyokong program dan aktiviti Unesco.

Beliau berkata usaha dan kerjasama itu mesti diteruskan untuk manfaat semua termasuk generasi muda.

"Seperti mana kerjasama lain, mesti ada semangat menyumbang dan berkompromi, serta situasi 'menang-menang' oleh kedua-dua pihak.

"Ini penting untuk mencapai matlamat yang sama bagi memupuk generasi muda dengan cara yang sebaik mungkin, yang akhirnya, adalah generasi masa depan kita," katanya.

Sementara itu, Bokova menyifatkan kerjasama itu sebagai amat bermakna kerana ia memberi tumpuan yang lebih terhadap pembangunan kapasiti, sains dan pendidikan.

Beliau berkata Unesco berbangga bekerjsama dengan kerajaan (Malaysia) dalam program usahama itu.

"Malaysia mempunyai matlamat yang jelas untuk menjadi negara maju. Ini adalah kekuatan Malaysia ke arah wawasan 2020. Wawasan ini melambangkan nilai-nilai yang terdapat dalam masyarakat Malaysia," katanya.

Ini merupakan lawatan rasmi pertama Bokova ke Malaysia. Lawatan tiga hari bermula hari ini akan dipenuhi beberapa mesyuarat dan pelbagai program. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain