DAP Tidak Puas Hati Agihan Kerusi Exco Selangor - Semasa | mStar

DAP Tidak Puas Hati Agihan Kerusi Exco Selangor

PETALING JAYA: DAP tidak gembira dan mempersoalkan mengenai pengagihan jawatan Exco Selangor, dengan mendakwa bahawa Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim sebelum ini telah berjanji terhadap parti itu yang akan mendapat empat kerusi dan bukannya tiga kerusi seperti yang diumumkan baru-baru ini.

Timbalan Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua berkata, ia sudah pun dipersetujui dalam mesyuarat pada Khamis bersama Khalid bahawa PAS akan mendapat tiga kerusi bersama-sama dengan calon untuk jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Malam tadi, kami mendapati terdapat senarai nama yang berbeza. Kami mahu tahu mengapa. Tiada masalah pada Khamis. Ia merupakan mesyuarat yang sekejap dalam masa setengah jam," katanya yang dipetik sebagai berkata dalam sebuah portal berita online di sini, Ahad.

Pada malam Sabtu, Menteri Besar memberitahu pemberita bahawa kedua-dua PKR dan DAP akan mewakili tiga kerusi Exco manakala PAS akan mendapat empat kerusi, dengan mengatakan bahawa formula 3:3:4 (PKR: DAP: PAS) adalah berdasarkan prestasi parti-parti dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

Kedua-dua PAS dan DAP masing-masing memenangi 15 kerusi DUN manakala PKR memenangi 14 kerusi DUN.

Sambil menambah bahawa beliau terkejut dengan Khalid yang jelas membuat kenyataan ‘pusingan-U’ dengan Pua berkata: "Apa gunanya mesyuarat itu?"

Pengerusi DAP Selangor, Teresa Kok, yang merupakan seorang Exco kanan kerajaan negeri pada penggal lepas, ketika dihubungi bersetuju dengan Pua bahawa parti itu memang dijanjikan dengan empat kerusi.

"PAS bersetuju bahawa mereka akan mengambil tiga kerusi dan jawatan Speaker. Daripada apa yang kita faham, PAS masih belum mencadangkan calon untuk menjadi Speaker," kata beliau.

Sambil mengakui bahawa parti itu "tidak berpuas hati", Kok cuba untuk meredakan ketegangan, dengan memperjelaskan bahawa ia adalah "salah faham kecil".

"Kita akan meneruskan rundingan kami. Kami baru sahaja bertemu dengan MB tadi (petang Ahad)," kata beliau.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor, Khalid Samad berkata, formula Menteri Besar itu berdasarkan pemahaman bahawa Sultan mungkin mahu enam anggota Exco Melayu, peningkatan daripada lima orang pada tahun 2008.

"Jika 6:4: Nisbah (Melayu: bukan Melayu) digunakan, ia akan kelihatan ganjil bahawa DAP mendapat keseluruhan kuota bukan Melayu. Kemudian, ia akan meninggalkan PKR yang tidak mempunyai pilihan tetapi untuk calon Melayu sahaja sebagai Exco," kata Khalid, yang juga berada dalam banyak mesyuarat untuk rundingan mengenai pembahagian kerusi Exco.

Beliau menambah, tiada keputusan dibuat dalam mesyuarat seperti hak mutlak yang akan memungkari Sultan, yang dilihat telah menerima senarai calon daripada Menteri Besar.

"Apa yang lebih penting ialah kita tidak berdebat tentang perkara ini. Ia sangat tidak baik dan ia meninggalkan pandangan buruk bahawa kami hanya untuk mendapatkan jawatan. Kita perlu mendapatkan keutamaan yang tepat dan meneruskan tugas," katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.