Syor Wujud Portfolio Khas Berkaitan NGO - Semasa | mStar

Syor Wujud Portfolio Khas Berkaitan NGO

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran mewujudkan satu portfolio khusus di Jabatan Perdana Menteri untuk menjaga hal berkaitan badan bukan kerajaan (NGO) di negara ini.

Cadangan itu disuarakan sekumpulan lima NGO tempatan iaitu Kelab Wartawan Muda Malaysia (KWMM), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Majlis Permesyuaratan Ayahanda Malaysia dan Persatuan Veteran Tentera Melayu Malaysia (PVTM).

Presiden KWMM Dzulkarnain Taib berkata senario semasa menyaksikan banyak NGO memainkan peranan penting terutama dalam membantu menjayakan program transformasi kerajaan di semua peringkat.

Beliau berkata terdapat NGO di negara ini ditubuhkan dalam usaha membantu inisiatif kerajaan, namun kebanyakan mereka didapati tidak aktif kemudiannya kerana ketiadaan dana untuk menjalankan aktiviti.

"Banyak masa dan usaha NGO digunakan untuk mendapatkan dana dan sumbangan sedangkan jika mereka dibantu kerajaan, NGO ini akan mempunyai lebih banyak masa untuk melaksanakan pelbagai program dan meneruskan agenda pertubuhan masing-masing," katanya pada sidang media di sini Khamis.

Dalam pada itu, lima NGO berkenaan menyambut baik barisan kabinet baharu yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri najib Tun Razak pada Rabu.

Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan berkata NGO-NGO tempatan berharap barisan kepimpinan baharu itu lebih mesra rakyat serta mudah mendengar permasalahan rakyat tanpa terlalu banyak birokrasi. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain