Tempoh 14 Hari Untuk Bersihkan Bahan Kempen PRU - Semasa | mStar

Tempoh 14 Hari Untuk Bersihkan Bahan Kempen PRU

PETALING JAYA: Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) sudahpun berakhir kini tibalah masanya untuk parti politik mengambil masa mereka untuk menurunkan bendera, sepanduk, papan tanda serta poster parti masing-masing.

Calon bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) diberi tempoh selama 14 hari selepas hari pengundian untuk membersihkan semua kelengkapan yang berkaitan dengan pilihan raya.

Mereka juga perlu membayar deposit sebanyak RM5,000 bagi kerusi Parlimen dan RM3,000 bagi kerusi DUN untuk bahan kempen serta kerja-kerja pembersihan.

Wang berkenaan telah dibayar kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri masing-masing.

PRU-13, yang dikatakan sebagai ibu pilihan raya, menunjukkan semua calon daripada parti yang bertanding termasuk Barisan Nasional, Pakatan Rakyat serta calon Bebas berusaha dengan sebaik mungkin untuk meraih undi.

Bendera, poster, sepanduk, kain rentang serta risalah diedarkan di seluruh negara dengan ada beberapa tempat yang bertukar wajah apabila seolah-olah menjadi 'lautan biru', hijau mahupun merah untuk menggambarkan warna parti berkenaan.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, mana-mana pihak yang tidak membayar deposit tersebut boleh dipenjarakan tidak lebih daripada setahun, atau dendan maksimum RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

"Deposit tersebut akan dipulangkan sebaik sahaja semua bahan kempen dibersihkan dalam tempoh 14 hari selepas hari pengundian."

Calon dan parti yang bertanding perlu membersihkan kawasan kempen mereka bagi memastikan tiada bahan kempen dijumpai.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain