PMO, MAS Nafi Dakwaan Pembangkang, Penerbangan Ditempah Untuk Bawa Masuk Pengundi - Semasa | mStar

PMO, MAS Nafi Dakwaan Pembangkang, Penerbangan Ditempah Untuk Bawa Masuk Pengundi

PETALING JAYA: Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada Khamis menafikan sebarang penglibatan berhubung dakwaan Pakatan Rakyat bahawa rakyat Malaysia dan juga warga asing diterbangkan ke semenanjung untuk mengundi pada pilihan raya umum, Ahad ini.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan ringkas menjelaskan: "Pejabat Perdana Menteri menafikan sebarang pembabitan berhubung penerbangan seperti ini."

"Suruhanjaya Pilihan Raya telah bertungkus lumus memastikan bahawa sistem pilihan raya lebih kukuh daripada sebelum ini, dan pilihan raya adalah bebas dan adil."

Sementara itu, Malaysia Airlines (MAS) turut menafikan dakwaan bahawa syarikat berkenaan terlibat dalam mengatur penerbangan yang ditempat khas untuk membawa pengundi hantu pada Pilihan Raya Umumm, 5 Mei ini.

"Malaysia Airlines ingin menjelaskan bahawa semua penerbangan yang di tempah dalam sistem pengangkutan dalam negara adalah penerbangan tempahan komersial," katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu pada Khamis, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Pejabat Perdana Menteri (PMO) bertanggungjawab menempah penerbangan khas untuk membawa masuk jumlah pengundi hantu yang ramai daripada Sabah dan Sarawak ke Semenanjung Malaysia.

Beliau mendakwa mereka akan dibawa ke pelbagai kawasan sekitar semenanjung untuk membolehkan calon Barisan Nasional menang di kawasan tertentu.

Anwar turut mendakwa dia mempunyai salinan emel perbualan antara pegawai eksekutif tertinggi dalam syarikat penerbangan, yang menunjukkan pegawai yang bekerja di PMO adalah dalang disebalik tempahan penerbangan khas tersebut.

Dalam sidang media di ibu pejabat PKR pada Khamis, Anwar mendakwa penerbangan khas berkenaan yang telah bermula sejak 25 April lalu, dengan sebanyak 16 penerbangan setiap hari.

Mereka berlepas daripada Kuching, Kota Kinabalu, Sandakan, Miri dan Sibu.

"Mengikut perkiraan kita, sebanyak 4,500 orang diangkut dengan menggunakan pesawat setiap hari ke KLIA.

"Ini bermaksud sekurang-kurangnya 40,500 individu mencurigakan telah masuk dan akan masuk mengikut kaedah ini dengan penerbangan khas yang ditempah di KLIA," dakwanya.

Beliau berkata jumlah berkenaan tidak termasuk kemasukan jumlah pelancong yang luar biasa daripada Thailand, Kemboja, Pakistan dan Myanmar melalui Bukit Kayu Hitam serta Indonesia melalui Pelabuhan Klang dan beberapa pintu masuk di kawasan pesisir pantai negara ini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain