SPAD Akan Kemuka Laporan Cadangan Kereta Api Laju KL-Singapura Kepada EC - Semasa | mStar

SPAD Akan Kemuka Laporan Cadangan Kereta Api Laju KL-Singapura Kepada EC

JOHOR BAHARU: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan mengemukakan laporan mengenai cadangan projek Kereta Api Laju kepada Majlis Ekonomi (EC) tidak lama lagi, kata Pengerusinya Tan Sri Syed Hamid Albar.

"Kami akan bentangkan cadangan itu kepada Majlis Ekonomi dan Kabinet, dan semua laporan akan dikemukakan kepada Perdana Menteri," katanya kepada pemberita pada majlis janji ditepati di Kompleks Belia dan Sukan di sini, Rabu. "Kerajaan Malaysia dan Singapura bersetuju pada dasarnya melaksana projek kereta api berkelajuan tinggi itu. Ia akan dibincangkan secara mendalam pada mesyuarat Jawatankuasa Bersama Peringkat Menteri Malaysia-Singapura," katanya.

Malaysia dan Singapura bersetuju melaksanakan projek itu, yang dianggap sebagai 'game changer', antara Kuala Lumpur dan republik itu menjelang 2020.

Persetujuan itu dibuat semasa sesi pemukiman pemimpin antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong, Februari lepas.

Apabila siap, perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura hanya mengambil masa 90 minit.

Mengenai projek MRT dari Johor Baharu dan republik itu, Syed Hamid berkata setakat ini kedua-dua kerajaan memutuskan supaya projek itu yang dicadang disambung dengan MRT Singapura, dikaji bersama.

"Kajian itu sudah siap dengan beberapa cadangan untuk ditimbang oleh kedua-dua pihak. Mereka ada setahun untuk membuat keputusan, sama ada meneruskan atau tidak projek itu," kata Syed Hamid.

Difahamkan antara pilihan yang dipertimbang ialah pembinaan jambatan atau terowong bawah tanah. -BERNAMA

Artikel Berikut

SPR Jamin Ketahanan Dakwat Kekal

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.