SPR Gesa Pengundi Pos Luar Negara Ambil Kertas Undi - Semasa | mStar

SPR Gesa Pengundi Pos Luar Negara Ambil Kertas Undi

KUALA LUMPUR: Pengundi pos luar negara yang masih belum mengambil kertas undi dari kedutaan Malaysia di seluruh negara digesa untuk berbuat demikian secepat mungkin.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, 6,092 daripada 8,756 pengundi pos berdaftar di luar negara atau 69.82% telah melaksanakan tanggungjawab mereka di 100 pejabat kedutaan Malaysia di seluruh negara pada Ahad.

"Majoriti telah mengundi di pejabat kedutaan. Kami menggesa rakyat Malaysia yang masih belum mengundi untuk mengambil kertas undi mereka.

"Kesemua 100 pejabat kedutaan telah menghantar laporan mereka. Daripada 103 pejabat kedutaan Malaysia di seluruh negara, tiga tidak mempunyai pengundi.

"Secara keseluruhan, saya amat gembira dengan maklum balas pengundi Malaysia di luar negara walaupun ini adalah kali pertama," katanya selepas memantau proses pengundian di Kem Wardieburn di sini, Selasa.

Bagaimanapun, katanya adalah menjadi tanggungjawab pengundi untuk memastikan kertas tersebut diterima pegawai pengurus di kawasan masing-masing tepat pada waktunya kerana tarikh akhir untuk berbuat demikian menerusi kedutaan itu adalah pada Ahad ini di mana hari pengundian untuk pengundi luar negara.

Abdul Aziz berkata, kertas undi harus sampai ke pegawai pengurus pada pukul 5 petang, 5 Mei ini.

Pengundi pos luar negara melibatkan pelajar Malaysia, kakitangan awam dan isteri mereka.

Negara seperti Australia dan Britain mempunyai bilangan pengundi paling ramai.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu