Penduduk Semporna Tidak Perlu Bimbang Keluar Mengundi - KP Esscom - Semasa | mStar

Penduduk Semporna Tidak Perlu Bimbang Keluar Mengundi - KP Esscom

SEMPORNA: Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohammad Mentek memberi jaminan kepada rakyat tempatan, terutamanya pengundi, supaya tidak perlu bimbang untuk keluar mengundi pada hari pengundian 5 Mei ini.

Beliau berkata sebagai rakyat Malaysia, mereka boleh melaksanakan tanggungjawab mereka tanpa rasa takut kerana kawalan keselamatan di daerah Semporna telah diperketat dengan penugasan anggota pasukan keselamatan di kawasan darat dan juga pulau-pulau sekitarnya.

"Pengundi jangan dengar jika ada khabar angin yang bertujuan untuk menakutkan pengundi keluar mengundi kerana keadaan keselamatan sudah bertambah baik, kalau ada (khabar angin) terus hubungi sendiri Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Semporna bagi mendapatkan maklumat yang tepat.

Mohammad berkata demikian kepada pemberita selepas melawat IPD Semporna di sini Sabtu.

Turut hadir Pengarah Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam, Esscomm, Datuk Abd Rashid Harun, Pengarah Bahagian Perisikan Satu, Datuk Mohd Nadzer Ahmad, Pengarah Bahagian Perisikan Dua, Mejar Jeneral Datuk Mohd Noor Osman dan Pengarah Bahagian Pertahanan, Mejar Jeneral, Datuk Abdul Halim Abdul Jalal dan Ketua Polis Daerah Semporna DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah.

Sementara itu, Mohammad berkata beliau berpuas hati dengan tahap kesiap siagaan pasukan polis Semporna menjelang hari pengundian 5 Mei depan.

"Pengundi jangan bimbang sebab semua pusat mengundi ada anggota keselamatan yang 'standby' (sentiasa bersiap sedia) untuk memantau di sana. Di pulau-pulau pula, kita akan ketatkan lagi kawalan di kawasan persekitaran. Ini untuk memberi keyakinan kepada pelabur bahawa pulau berada pada keadaan selamat untuk melabur di situ," katanya.

Daerah Semporna diletakkan di bawah ESSCOM yang merangkumi daerah Kudat, Tawau, Kunak, Sandakan dan Lahad Datu bagi mencegah insiden pencerobohan berulang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan