Penduduk Semporna Tidak Perlu Bimbang Keluar Mengundi - KP Esscom - Semasa | mStar

Penduduk Semporna Tidak Perlu Bimbang Keluar Mengundi - KP Esscom

SEMPORNA: Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohammad Mentek memberi jaminan kepada rakyat tempatan, terutamanya pengundi, supaya tidak perlu bimbang untuk keluar mengundi pada hari pengundian 5 Mei ini.

Beliau berkata sebagai rakyat Malaysia, mereka boleh melaksanakan tanggungjawab mereka tanpa rasa takut kerana kawalan keselamatan di daerah Semporna telah diperketat dengan penugasan anggota pasukan keselamatan di kawasan darat dan juga pulau-pulau sekitarnya.

"Pengundi jangan dengar jika ada khabar angin yang bertujuan untuk menakutkan pengundi keluar mengundi kerana keadaan keselamatan sudah bertambah baik, kalau ada (khabar angin) terus hubungi sendiri Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Semporna bagi mendapatkan maklumat yang tepat.

Mohammad berkata demikian kepada pemberita selepas melawat IPD Semporna di sini Sabtu.

Turut hadir Pengarah Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam, Esscomm, Datuk Abd Rashid Harun, Pengarah Bahagian Perisikan Satu, Datuk Mohd Nadzer Ahmad, Pengarah Bahagian Perisikan Dua, Mejar Jeneral Datuk Mohd Noor Osman dan Pengarah Bahagian Pertahanan, Mejar Jeneral, Datuk Abdul Halim Abdul Jalal dan Ketua Polis Daerah Semporna DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah.

Sementara itu, Mohammad berkata beliau berpuas hati dengan tahap kesiap siagaan pasukan polis Semporna menjelang hari pengundian 5 Mei depan.

"Pengundi jangan bimbang sebab semua pusat mengundi ada anggota keselamatan yang 'standby' (sentiasa bersiap sedia) untuk memantau di sana. Di pulau-pulau pula, kita akan ketatkan lagi kawalan di kawasan persekitaran. Ini untuk memberi keyakinan kepada pelabur bahawa pulau berada pada keadaan selamat untuk melabur di situ," katanya.

Daerah Semporna diletakkan di bawah ESSCOM yang merangkumi daerah Kudat, Tawau, Kunak, Sandakan dan Lahad Datu bagi mencegah insiden pencerobohan berulang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain