Pegawai Kastam Mati Ditembak Individu Berdedikasi - KP Kastam - Semasa | mStar

Pegawai Kastam Mati Ditembak Individu Berdedikasi - KP Kastam

Shaharuddin Ibrahim
Shaharuddin Ibrahim

PUTRAJAYA: Allahyarham adalah pegawai kanan yang berkaliber dan berdedikasi, kata Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia Datuk Seri Khazali Ahmad, merujuk kematian Timbalannya Datuk Shaharuddin Ibrahim dalam kejadian tembak di sini, Jumaat.

Beliau berkata Jabatan Kastam kehilangan seorang pegawai kanan yang berhemah tinggi dan dihormati rakan serta masyarakat secara amnya, akibat kejadian malang itu.

"Kami anggap kejadian ini sebagai satu musibah besar bagi Jabatan Kastam, saya bagi pihak jabatan ucapkan takziah dan minta keluarga Allahyarham supaya banyak bersabar," katanya ketika ditemui di Hospital Putrajaya di sini.

Timbalan Ketua Pengarah itu ditembak dua lelaki bermotosikal semasa dalam perjalanan ke pejabatnya, ketika kereta yang dinaikinya berhenti di persimpangan lampu isyarat dari Lebuh Sentosa ke Lebuh Wawasan dalam kejadian kira-kira pukul 8.15 pagi.

Sementara itu Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman berkata penjawat awam khususnya dari Jabatan Kastam tidak seharusnya patah semangat dengan kejadian tersebut.

Beliau yang ditemui di Hospital Putrajaya di sini berkata penjawat awam khususnya yang beruniform, seringkali berhadapan dengan banyak dugaan yang benar-benar mencabar semasa menjalankan tugas.

"Kita harap semua warga kastam khususnya jangan patah semangat, teruskan dengan kerja serta tanggungjawab masing-masing, dan laksanakan ia dengan penuh integriti," katanya yang mengakui mengenali Allahyarham secara peribadi.

Beliau berkata Allahyarham merupakan seorang yang berdedikasi, mesra serta mudah didekati, dan menurutnya Cuepacs mengadakan perbincangan dengan badan-badan beruniform kira-kira dua hari lepas mengenai soal kebajikan mereka, dan Allahyarham mewakili Jabatan Kastam.

Sementara itu setiausaha kewangan Cuepacs Ja'apar Mansor yang juga pegawai Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung Malaysia (KPSM) ketika ditemui berkata tugas sebagai pegawai kastam sememangnya amat mencabar dan banyak dugaan perlu diharungi.

Beliau yang mengenali Allahyarham sejak 1980-an lagi berkata antara kes yang pernah dialami pegawai kastam sebelum ini ialah diugut, dilanggar kereta, rumah dibaling cat, dipukul dan sebagainya, namun kejadian hari ini adalah paling serius.

Turut ditemui di hospital ialah calon BN Putrajaya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Tengku Mansor. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain