Bantuan Risda Kepada Pekebun Kecil Bukan Untuk Raih Undi - Semasa | mStar

Bantuan Risda Kepada Pekebun Kecil Bukan Untuk Raih Undi

SEGAMAT: Bantuan khas sebanyak RM500 yang dilancarkan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) hari ini kepada pekebun kecil adalah kerana kejatuhan harga getah dan bukan untuk meraih undi sempena kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) ini.

Pengerusinya, Tan Sri Dr Rahim Tamby Chik berkata, tiada syarat dikenakan kepada penerima bantuan yang memaksa mereka agar menyokong atau mengundi kerajaan.

"Bantuan ini adalah hak rakyat yang disempurnakan oleh kerajaan yang difokuskan kepada Risda dan diberi dengan penuh keikhlasan.

"Mereka boleh berfikir secara rasional siapa yang mereka rasakan patut untuk mentadbir dan mengurus negara," ujarnya pada sidang media selepas Majlis Pemberian Bantuan Khas Kerana Kejatuhan Harga Getah Peringkat Risda Negeri Johor, di sini, Rabu.

Pada majlis tersebut sebanyak RM 6.2 juta diperuntukan kepada seramai 320,000 pekebun kecil getah yang berdaftar dibawah Risda di seluruh negara layak dipertimbangkan untuk menerima bantuan.

Jelas beliau, bantuan ini merupakan langkah segera bagi meringankan beban kos sara hidup yang terjejas akibat kejatuhan harga getah dunia.

"Saya harap agar pekebun kecil yang menerima bantuan ini dapat menggunakannya dengan bijak.

"Inilah bukti kerajaan dan agensi prihatin kepada kehendak rakyatdan Risda akan sentiasa memastikan nasib pekebun kecil terbela," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain