Bantuan Risda Kepada Pekebun Kecil Bukan Untuk Raih Undi - Semasa | mStar

Bantuan Risda Kepada Pekebun Kecil Bukan Untuk Raih Undi

SEGAMAT: Bantuan khas sebanyak RM500 yang dilancarkan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) hari ini kepada pekebun kecil adalah kerana kejatuhan harga getah dan bukan untuk meraih undi sempena kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) ini.

Pengerusinya, Tan Sri Dr Rahim Tamby Chik berkata, tiada syarat dikenakan kepada penerima bantuan yang memaksa mereka agar menyokong atau mengundi kerajaan.

"Bantuan ini adalah hak rakyat yang disempurnakan oleh kerajaan yang difokuskan kepada Risda dan diberi dengan penuh keikhlasan.

"Mereka boleh berfikir secara rasional siapa yang mereka rasakan patut untuk mentadbir dan mengurus negara," ujarnya pada sidang media selepas Majlis Pemberian Bantuan Khas Kerana Kejatuhan Harga Getah Peringkat Risda Negeri Johor, di sini, Rabu.

Pada majlis tersebut sebanyak RM 6.2 juta diperuntukan kepada seramai 320,000 pekebun kecil getah yang berdaftar dibawah Risda di seluruh negara layak dipertimbangkan untuk menerima bantuan.

Jelas beliau, bantuan ini merupakan langkah segera bagi meringankan beban kos sara hidup yang terjejas akibat kejatuhan harga getah dunia.

"Saya harap agar pekebun kecil yang menerima bantuan ini dapat menggunakannya dengan bijak.

"Inilah bukti kerajaan dan agensi prihatin kepada kehendak rakyatdan Risda akan sentiasa memastikan nasib pekebun kecil terbela," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain