SPR Minta Pengundi Pos Tanda & Hantar Kertas Undi Secepat Mungkin - Semasa | mStar

SPR Minta Pengundi Pos Tanda & Hantar Kertas Undi Secepat Mungkin

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menunjukkan beg undi pos serta karung dokumen untuk proses pengundian rakyat Malaysia di luar Negara ketika melakukan tinjauan persiapan undi pos itu di Kementerian Luar di Putrajaya pada Selasa. -Foto BERNAMA.
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menunjukkan beg undi pos serta karung dokumen untuk proses pengundian rakyat Malaysia di luar Negara ketika melakukan tinjauan persiapan undi pos itu di Kementerian Luar di Putrajaya pada Selasa. -Foto BERNAMA.

PUTRAJAYA: Semua kertas undi bagi pengundi pos luar negara dan pengundi tidak hadir (PTH) untuk pilihan raya umum ke-13 (PRU13), akan dihantar esok (Rabu).

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata kertas undi itu akan dihantar ke 103 Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara.

"SPR memberi jaminan proses penghantaran dan penerimaan balik sampul kertas undi tersebut selamat...pengundi luar negara tidak perlu rasa bimbang," katanya kepada pemberita di sini Selasa.

Pengundian bagi pemilih di luar negara ditetapkan pada 28 April (Ahad), masa penyerahan dan penerimaan balik sampul ialah dari pukul 9 pagi hingga 8 malam di London, United Kingdom dan Melbourne, Australia.

Bagi Pejabat Perwakilan Malaysia yang lain, tarikhnya sama, namun tempohnya lebih singkat iaitu dari 9 pagi hingga 6 petang.

Sehubungan itu, Wan Ahmad menasihati mereka supaya mengundi di tempat sampul kertas undi diserahkan bagi mengelak sebarang masalah. "Semua ada di sana, pegawai bertangggungjawab, saksi, petak mengundi, peralatan diperlukan, dan boleh terus memasukkan kertas undi ke dalam karung undi pos," katanya.

Wan Ahmad juga berkata pengundi boleh membawa balik kertas undi dan bertanggungjawab menghantarnya sendiri dalam tempoh masa yang ditetapkan.

"Jangan salahkan SPR sekiranya kertas undi itu tidak sampai ke pejabat pegawai pengurus (RO) masing-masing sebelum pukul 5 petang pada hari pengundian," katanya.

Beliau berkata semua beg diplomatik yang mengandungi kertas undi itu dijangka sampai semula di Malaysia seawal-awalnya pada 29 April, dan akan dihantar terus ke pejabat SPR di seluruh negara sebelum diagihkan ke pejabat RO.

Seramai 6,360 pengundi luar negara dan 2,900 PTH akan mengundi pada PRU ke-13.

Di SEREMBAN, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata angka itu tidak termasuk warga Malaysia di Singapura, Brunei, selatan Thailand dan Kalimatan.

Warga Malaysia di luar negara yang ramai mengundi pos pada PRU13 ini menetap di Australia, diikuti United Kingdom dan China, katanya kepada pemberita selepas melawat dan mendengar taklimat persiapan PRU13 di Pejabat SPR negeri dan bilik gerakan PRU-13 Parlimen Rasah di Pejabat Daerah dan Tanah Seremban di sini, Selasa.

Abdul Aziz juga berkata pengundian awal yang membabitkan anggota polis dan tentera akan diadakan pada 30 April.

Katanya kertas undi pos dan undi awal ini akan dikira pada hari yang sama dengan kertas undi biasa iaitu pada 5 Mei. "Kertas undi pos dan undi awal mesti dibuka pada pukul 4 petang pada 5 Mei dihadapan ejen parti. Kalau banyak sangat, kita buka awal, tapi mesti dihadapan ejen parti dan pemerhati, sama ada domestik dan antarabangsa," katanya.

Artikel Berikut

Tolak Semua Calon Bebas PRU-13 - Kit Siang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain