Pertandingan Lima Penjuru Di Sri Andalas - Semasa | mStar

Pertandingan Lima Penjuru Di Sri Andalas

KLANG: Kerusi Dewan Undangan Negeri Sri Andalas, Selangor mungkin akan mencatat sejarah yang tersendiri apabila sehingga lewat petang Jumaat, sejumlah lima calon menyatakan hasrat mereka untuk bertanding di situ.

Yang terbaru menyatakan hasrat ialah bekas bendahari PKR Selangor, K.S. Kottapan dan seorang ahli biasa PKR, Hanafiah Husin.

Selain mereka, PKR mengumumkan calon rasmi mereka iaitu Dr Xavier Jayakumar, BN mengumumkan nama Ketua Pemuda MIC Pusat, T. Mohan dan calon Bebas, P. Uthayakumar yang akan bertanding mewakili Parti Hak Asasi Manusia.

Kottapan, 51, yang kini adalah ahli jawatankuasa pusar Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita), memberitahu, yang dia telah memutuskan untuk meninggalkan Kita bagi membolehkannya bertanding atas tiket Bebas.

Dia juga berhasrat untuk bertanding kerusi Parlimen Kuala Langat, Subang atau Kapar.

Kottapan menegaskan salah satu isu yang mengecewakannya ialah di dalam manifesto Pakatan pada 2008, ada disebut keputusan untuk membentuk Jabatan Hal Ehwal Bukan Islam jika Pakatan membentuk kerajaan negeri, sama seperti mana Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

"Tetapi janji ini tidak ditunaikan," katanya lagi.

Hanafiah pula yang pernah berkhidmat sebagai pegawai khas Dr Xavier dari tahun 2008 hingga 2010, berkata dia turut merasakan yang penyandang kerusi tersebut telah gagal melaksanakan tanggungjawabnya dengan berkesan sebagai wakil rakyat.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain