Kegiatan Samseng Politik Menjelang PRU-13 Dipantau - Polis - Semasa | mStar

Kegiatan Samseng Politik Menjelang PRU-13 Dipantau - Polis

KUALA LUMPUR: Kegiatan 'samseng politik' yang cuba mencetuskan huru hara menjelang pilihan raya umum ke-13 (PRU13) dilapor berlaku di beberapa tempat.

Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), ACP Ramli Mohamed Yoosuf berkata pihak polis menerima laporan mengenai pembakaran markas sebuah parti politik di Sri Iskandar, Perak dan membaling bom petrol di sebuah rumah di Klang Selatan, Selangor. "Kejadian membakar markas parti politik berlaku kira-kira 6 pagi yang mengakibatkan kerugian kira-kira RM1,000. Kes disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana melakukan perbuatan khianat menggunakan api.

"Bagi kes di Klang Selatan, suspek membaling bom petrol kepada sebuah rumah yang dipercayai untuk memberi peringatan kepada penghuninya supaya tidak mencampuri hal politik.

"Tiada kecederaan dilaporkan dan kes sedang disasat polis," katanya dalam taklimat PRU13 kepada pihak media di Bukit Aman di sini hari ini.

Mengenai kes menetak seorang pekerja parti ketika memasang bendera di Kemaman, Terengganu pada Jumaat lepas, Ramli berkata empat lelaki termasuk dua adik beradik akan didakwa di mahkamah esok.

R Beliau menegaskan samseng politik yang cuba mencetuskan huru hara tidak akan terlepas daripada tindakan undang-undang. "Samseng politik tidak kira sama ada diupah mahupun disebabkan faktor ketaksuban yang bertindak untuk mana-mana parti politik bagi mencetuskan keganasan, perlu ingat bahawa undang-undang bukan berada di tangan mereka.

"Jika sesuatu kesalahan jenayah dilakukan, tindakan undang-undang menanti mereka dan tidak ada mana-mana parti politik yang dapat membantu kerana mereka sendiri yang akan berdepan tindakan undang-undang," katanya.

Beliau berkata polis akan meningkatkan pemantauan di seluruh negara dalam usaha membendung kegiatan samseng politik.

Ramli juga mengingatkan semua pihak supaya tidak melibatkan kanak-kanak dalam kempen mereka kerana ia melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012 selain demi menjaga keselamatan kanak-kanak itu sendiri.

Beliau turut menasihati anggota parti supaya tidak mengeluarkan kenyataan yang berbaur kebencian terhadap mana-mana pihak di samping menghormati bangsa, agama dan ideologi politik masing-masing. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain