Muhammad Ridhwan Fail Permohonan Habeas Corpus

GEORGE TOWN: Presiden Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia Datuk Seri Muhammad Ridhwan Sulaiman yang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) pada Khamis memfailkan permohonan habeas corpus supaya dibebaskan dengan segera.

Muhammad Ridhwan yang diwakili isterinya, Datin Seri Nur Rina Abdullah, 39, memfailkan permohonan itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini melalui firma guaman Tetuan Praba & Associates.

Muhammad Ridhwan yang berusia 50-an, selaku pemohon menamakan Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Ketua Polis Negara dan kerajaan Malaysia sebagai responden.

Dalam notis usul itu, Muhammad Ridhwan antara lain memohon perintah bahawa penahanannya oleh responden adalah tidak sah dan terbatal.

Beliau ditahan 1 April lalu selepas menyerah diri di Balai Polis Daerah Ampang Jaya selepas Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib menamakannya sebagai orang yang dicari untuk membantu siasatan berhubung kes berkaitan Operasi Daulat.

Selain itu Nur Rina turut mengemukakan surat daripada Sultan Sulu di Utara Borneo iaitu Sultan Muedzul-Lail Tan Kiram kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Ketua Polis Negara dan Pesuruhjaya Polis Sabah yang menyatakan bahawa Muhammad Ridhwan bukan seorang pengganas. BERNAMA

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain