Anwar Dijangka Umum Kerusi Pilihannya Malam Ini

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang dan Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka mengumumkan kerusi yang akan ditandinginya di Perak pada pilihan raya umum, malam Khamis.

Ketua Penerangan PKR, yang juga ketua PKR Perak, Dr Muhammad Nur Manuty berkata Anwar akan mengumumkan senarai calon-calon di negeri ini PRU-13 dalam ceramahnya di Gerik, dan mungkin ia termasuk kerusinya sendiri.

"Kerusi mana, kita tidak akan tahu lagi. Mari kita tunggu sehingga malam ini dan dia mungkin akan mengejutkan kita.

"Apa-apa pun, semua calon yang berpotensi dan jentera negeri bersedia sepenuhnya untuk PRU-13," katanya kepada Keadilan Daily.

Anwar sebelum ini telah mengumumkan hasratnya untuk bertanding di Perak, meninggalkan kerusi lama yang disandangnya di Permatang Pauh.

Anwar adalah Ahli Parlimen Permatang Pauh sejak tahun 1982 apabila beliau menyertai Umno.

Isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengambil alih tempat duduk beliau dalam pilihan raya umum 1999 apabila beliau telah dipenjarakan atas tuduhan liwat dan rasuah.

Anwar bertanding semula untuk kerusi Parlimen pada 2008 dalam pilihan raya kecil selepas Wan Azizah mengosongkan kerusi itu.

Menurut portal, Anwar juga akan mengumumkan senarai calon PKR bagi setiap negeri secara berperingkat-peringkat melalui ceramah negeri.

Beliau kemudian akan mengumumkan calon bagi Pulau Pinang pada Jumaat dan di Kelantan pada Sabtu.

Artikel Berikut

16 Pilihan Raya Kecil Sejak 2008

Artikel Lain