Tiada Kes H7N9 Dilaporkan Dalam Negara Setakat Ini - Semasa | mStar

Tiada Kes H7N9 Dilaporkan Dalam Negara Setakat Ini

KUALA LUMPUR: Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengesahkan tiada kes selesema burung jenis H7N9 dilaporkan dalam negara setakat ini namun kerajaan mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan wabak itu daripada menular.

Ketika ditemui Bernama, beliau berkata wabak itu masih lagi merupakan kes terpencil dan sehingga kini hanya dilaporkan berlaku di negara China.

Bagaimanapun, beliau berkata sebagai langkah berjaga-jaga kerajaan telah meningkatkan pemantauan dan mendapatkan panduan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkaitan wabak itu.

"Kita juga telah meningkatkan langkah berjaga-jaga di semua pintu masuk negara bagi memastikan bahawa pemantauan penghidap atau mana-mana wabak penyakit dari luar negara, dapat kita halang dan terjaga dengan rapi," katanya.

Liow berkata simptom wabak berkenaan hampir sama dengan wabak H1N1 iaitu penghidapnya antara lain akan mengalamisakit perut dan demam panas berpanjangan.

Namun begitu beliau berkata wabak H7N9 adalah lebih berbahaya dan serius kerana risiko kematian adalah 60 peratus lebih tinggi berbanding H1N1 yang hanya 0.4 peratus.

Justeru beliau menasihatkan orang ramai melakukan saringan di hospital atau klinik jika mempunyai simptom di atas.

Pada Ahad, Bernama melaporkan bahawa China telah mengesahkan terdapat dua kematian serta satu kes akut pertama H7N9 yang dilaporkan berlaku di negara itu.

Laporan itu menyebut bahawa setakat ini masih tiada vaksin bagi mencegah virus H7N9. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

UCAPAN PEMBUBARAN PARLIMEN KE-12

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain