Kerajaan Ambil Keputusan Wajar Kuatkan Pertahanan Negara di Timur Sabah - Dr M - Semasa | mStar

Kerajaan Ambil Keputusan Wajar Kuatkan Pertahanan Negara di Timur Sabah - Dr M

SANDAKAN: Usaha memperkuat pertahanan negara di kawasan Timur Sabah ialah suatu keputusan wajar di pihak kerajaan untuk menjaga keselamatan rakyat dan tanah air daripada anasir yang cuba mencabul kedaulatan negara, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata kerajaan menjadikan insiden di Lahad Datu, Sabah sebagai pengajaran untuk melaksanakan tindakan yang tepat melindungi rakyat daripada sebarang ancaman.

"Kita boleh menggunakan ia sebagai pengajaran supaya kita selalu dapat menyelamatkan rakyat di negara ini dan bagi memastikan negara akan terus stabil serta mampu membangun dengan pesat," katanya dalam 'Program Temu bual Bersama Radio Sandakan FM' yang bersiaran pada Khamis.

Temu bual secara rakaman melalui telefonitu disiarkan pada 9.30 pagi bertajuk "Malaysia Negara Cemerlang Menjelang 2020".

Dr Mahathir berkata negara dapat menangani cabaran melalui insiden itu kerana mempunyai pasukan keselamatan yang berpengalaman berhadapan dengan gerila. Katanya pasukan keselamatan pernah berhadapan dengan gerila komunis dahulu dan menewaskan mereka walaupun dunia mengatakan gerila tidak dapat dikalahkan tetapi pasukan keselamatan dapat mengalahkan mereka.

Dr Mahathir berkata faktor dapat menawan hati dan pemikiran rakyat supaya memahami serta menyokong tindakan diambil oleh kerajaan menjadi antara penyumbang gerila komunis ditewaskan ketika itu.

Mengulas tindakan individu menggunakan media sosial mempertikaikan tindakan kerajaan dalam menangani insiden itu, beliau berkata rakyat kini semakin bijak dan terlatih serta dapat menguasai ilmu di peringkat pelajaran tinggi.

Justeru itu, katanya, pemikiran mereka lebih matang dan pihak kerajaan harus mengambil kira kematangan rakyat dalam bidang politik, ekonomi dan sosial.

"Kerajaan boleh menggunakan alatan seperti media sosial untuk berdialog dan berhubung dengan rakyat. Saya yakin pencapaian rakyat dari segi ilmu pengetahuan dan kecekapan serta profesionalisme boleh menyumbang kepada pembangunan negara," katanya.

Namun demikian, Dr Mahathir berkata rakyat perlu diberi panduan supaya mereka tidak akan lupa hasrat untuk menjadi negara maju. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?